Fontos kerékpárútvonal-kapcsolatok jöhetnek létre a 11. és a 22. kerületben a Budapestet már elérő balatoni kerékpárút fővároson belüli szakaszával. A projekt egyrészt megkönnyíti az agglomerációból a fővárosba kerékpárral ingázók napi közlekedését, másrészt elősegíti, hogy a túra-kerékpározók – a Kamaraerdőtől a Dunáig eljutva – rátérhessenek a Folyók útja elnevezésű EuroVelo 6 útvonalra. A tervezés a Fővárosi Önkormányzat és a magyar állam közös finanszírozásában, a BKK lebonyolításával valósul meg.

Kész vannak a tervek

A 11. és a 22. kerületet érintő kiemelt jelentőségű projekt célja, hogy a Budapest városhatáráig elkészült EuroVelo 14 (Budapest–Balaton-kerékpárút) útvonal folytatása mihamarabb megvalósuljon a fővároson belül is. Az EuroVelo-útvonalak véglegesítését hosszas egyeztetések előzték meg a partnerszervezetekkel. A tervek elkészültek, az engedélyeztetés alatt lévő új EuroVelo 14 kerékpárútvonal két ponton is csatlakozik majd a Duna menti EuroVelo 6 dél-budai szakaszához.

Itt a látványterv:

Fotó: BKK

A dél-budai kerületeket könnyebb lesz elérni

A tervezéskor fontos szempont volt, hogy kerékpárral könnyen elérhető legyen a XXII. kerületi Leányka utcai lakótelep, illetve Budafok történelmi belvárosa, továbbá a 11. kerületi kelenvölgyi és kőérberki szakasz megfelelő csatlakozási pontja, és folytatása legyen az EuroVelo 14 fővároson kívüli szakaszának.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rengeteg előny

A Duna menti kerékpárútról közvetlen kapcsolat jön létre a Budapest–Balaton-útvonalhoz, valamint tovább javulhat Kelenvölgy kerékpáros elérhetősége, valamint a környéken élők könnyebben megközelíthetik a lakóövezetek közelében lévő közintézményeket, boltokat, főbb közösségi közlekedési megállókat és szabadidős helyszíneket.

Forgalomcsillapítás

A Honfoglalás utca autós forgalomcsillapítását a kijelölt kerékpárútvonal is elősegíti, a csomóponti fejlesztésekkel csökkenthetők a közlekedési veszélyek, illetve a Hosszúréti-patak felett – a Leányka utcában és a Horogszegi határsoron – két új, a környezetbe illeszkedő kerékpároshíd biztosítaná az átjutást, továbbá új kerékpáros-pihenőhely létesül a Honfoglalás utca–Horogszegi határsor csomópontnál és a Kamaraerdőnél.

Túraútvonal

A kamaraerdei tanösvény túraútvonalait is meg lehet közelíteni kerékpárral, valamint a Leányka utcai lakótelep mögötti kerékpárút mellett gyalogossétány is létesül a kutyafuttató irányába, továbbá a Kána-tó déli partján, a villamossínpálya mellett elválasztott kerékpárút és sétány jöhet létre, ezek összehangoltan valósulhatnak meg a 11. kerület egyéb rekreációs célú fejlesztéseivel.

Ez a cél

Az EuroVelo-kerékpárútvonalak a teljes kontinenst behálózzák azzal a céllal, hogy megteremtsék a magas színvonalú kerékpáros turizmus feltételeit. Emellett azonban több helyen – így Budapesten is – olyan gerincutakként működnek, amelyeket nemcsak a turisták és a kikapcsolódni vágyók, hanem a munkába vagy iskolába kerékpározók is biztonságosan használhatnak.

Az engedélyeztetés

A 7,6 kilométer hosszú kerékpáros-útvonal terveinek engedélyeztetése a napokban elindult. A tervezési feladatok 50-50 százalékban kormányzati és fővárosi forrásból valósulnak meg, a kiviteli tervek várhatóan 2023 őszére állnak rendelkezésre. Ezt követően a kivitelezést európai uniós forrás bevonásával tervezi megvalósítani a Főváros; sikeres pályázat esetén 2024-ben kezdődhetnek az építési munkák.

Így nézhet majd ki:

Fotó: BKK

Fenntartható közlekedés

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a számukra legmegfelelőbb közlekedési eszközt válasszák. Az autót felváltó lehetőségek haszna nemcsak társadalmi, hanem környezeti is. Csökken a zaj- és a légszennyezettség, javul a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros- és gyalogosközlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb, még inkább ember- és környezetbarát város legyen.

Kiemelt kép: BKK