Ismét változnak a karantén szabályai. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) részletesen összefoglalta, mire kell odafigyelnie mától az érintetteknek.

Hatósági házi karantén hatósági döntés nélkül

Eddig az volt a rend, hogy aki külföldről jött haza, a járványügyi hatóság egy közigazgatási határozattal karantén alá helyezte. Ez most megváltozik: a karantén automatikusan, a belépéssel vonatkozik mindenkire, a rendőrség csak tájékoztat ennek tényéről.

Kötelező a karanténapp használata

Kötelező lesz használni a karanténkövető applikációt mindazoknak, akiknek erre alkalmas telefonjuk van. Az app folyamatosan továbbítja a rendőrségnek a helyadatainkat, és amikor értesítést küld, 15 percen belül szelfit kell készítenünk, amely alapján a telefonra telepített arcfelismerő program ellenőrzi a személyazonosságunkat. A rendőrség csak akkor ellenőrizhet személyesen, ha felmerül, hogy megszegtük a karantén szabályait, vagy nem használjuk az előírás szerint az appot.

Kérelmek

A kérelmeket alapvetően ügyfélkapun vagy cégkapun keresztül kell benyújtani, de akinek ilyenje nincs, a rendőrség honlapján lévő űrlapokat is használhatja.

Több százezer forintos bírság a szabályszegőknek

Aki megszegi a karantén szabályait, arra 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő bírság szabható ki. A bírságot akár egy napon belül is többször ki lehet szabni; egy nap legfeljebb 600.000 forintnyi bírságot szabhatnak ki, erről tegnap a LikeNews portál is beszámolt.

Tegnap fogadták el az új szabályokat

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét.

117 igen

A képviselők 117 igen szavazattal, 23 nem ellenében és 19 tartózkodás mellett fogadták el a Miniszterelnökséget vezető miniszter járványügyi változtatási javaslatait.    

Könnyítések

A módosítások adminisztratív könnyítéseket is tartalmaznak a három karanténfajta elrendelésével kapcsolatban, mivel azokról eddig valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kellett dönteni, ami nehézséget jelentett az ügyek tömegessé válása miatt.    

Aki külföldről jön haza

Ennek eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.   

Kiemelt kép: Illusztráció