Nagy pénzosztás volt Dunakeszin. A polgármester a legutóbbi testületi ülésen megszavaztatott magának hét havi jutalmat, a három alpolgármestere pedig hat havi bónuszt kapott. Kérdés, hogy egy polgármester a fizetésén felül milyen többletmunkát végez valójában?

Igen a sok milliós bónuszra

Dióssi Csaba, Dunakeszi fideszes polgármestere ivott egy pohár vizet, aztán szavazásra bocsájtotta a kérdést: kaphat-e hét havi bónuszt a polgármester, és hat havi jutalmat a három fideszes alpolgármester. A testület tagjai megnyomták a gombot, a válasz igen. Hamarosan tehát csippanhat a polgármester és helyetteseinek a telefonja, mert megérkezett a sok milliós bónusz a bankszámlájukra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

18 milliót osztottak ki

Dunakeszi polgármestere, a vagyonnyilatkozata szerint havonta bruttó 820 ezret keres. Ennek hétszerese 5,7 millió forint, ennyi jutalmat kapott Dióssi Csaba. Az alpolgármesterek, Erdész Zoltán, Sipos Dávid, Nyíri Márton ennél alacsonyabb összeget kaptak, de egyenként így is 4 millió forint körüli jutalomban részesültek.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az utolsó pillanatban szóltak

A dunakeszi polgármester és az alpolgármesterek jutalmazását a helyi ellenzék kifogásolta. Varga Zoltán Péter, a Jobbik helyi képviselője úgy fogalmazott a közösségi oldalán, hogy “Ebben a formában nem támogatjuk ezt a javaslatot és a teljes mértékben ellenőrizhetetlen adományozást.” A teljes bejegyzést a cikkünk alján lehet megnézni.

Jótékonykodás úgy, hogy mindenki jól jár?

A helyi ellenzéki képviselő azért sem támogatta a jutalmazást, mert állítja: a város vezetői a jutalom nettó részét jótékonysági célra ajánlják fel, a pénzt nem tartják meg, de így gyarapítják a nyugdíjszámlájukat. Szerinte, ha jótékonykodni akarnak, akkor közvetlenül utaltassanak a rászorulóknak, ne rajtuk keresztül menjen a pénz.

Régóta ellenzik

Cikkünk megjelenését követően Varga Zoltán Péter a következőket írta szerkesztőségünknek: Nagy Attila képviselőtársam és én magam is, amióta képviselővé választottak minket, következetesen ellenezzük a jutalmazási gyakorlatot, melyet többször leírtunk és elmondtunk. A jutalmazásokra minden esetben “nem” szavazatot adtunk le. A jutalmazásnak teljes mértékben és elvből ellene vagyunk, a támogatást a nem jutalmazás formájában tudjuk csak elfogadni – írta nekünk Dunakeszi jobbikos képviselője.

Fót polgármestere is milliós bónuszt kapott

Pár napja a Dunakeszivel szomszédos Fót fideszes polgármestere, Vass György is hat havi jutalmat szavaztatott meg magának. Az ő jutalmát többek között azzal indokolták, hogy a pandémia alatt az idősek, a rászorulók és az egész város lakosságának helyzetét figyelemmel kísérte, tartotta a kapcsolatot a megfelelő szervekkel – vagyis elvégezte a munkáját.

Fizetés közpénzből

Fót polgármestere tehát elvégezte azt a feladatot, amire önként vállalkozott. Egy polgármestert senki sem kényszerít arra, hogy polgármester legyen, a feladat eredetileg szolgálat, amit önként vállal és ezért közpénzből, az adófizetők befizetéseiből honoráriumot, fizetést kap.

Visszatetsző jutalom

A polgármesterek jutalmazása gyakran azért visszatetsző, mert nem a versenyszférában dolgoznak, ahol a vezetők plusz juttatásait konkrét, akár évekkel korábban előre meghatározott célok eléréséhez rendelik hozzá. Ha például egy cégvezető bevállalja, hogy 2 év múlva mennyi új ügyfele lesz a cégnek és ezt tényleg eléri, akkor kap csak bónuszt. Ezt semmiképpen sem utólag állapítják meg.

Utólagos magyarázat

A települések vezetői, és általában a politikusok nem előre definiált célok elérésekor kapnak bónuszt, hanem utólag, valamilyen magyarázattal állnak elő, hogy miért érdemelték meg a bónuszt – azután a munka után, amelynek az elvégzése egyébként az önként választott kötelességük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a dunakeszi pénzosztást kifogásoló képviselő posztja

Kiemelt kép: Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere vizet iszik a szavazás előtt – Forrás: Facebook/TelekesziTV