A száraz november kezdeményezés célja, hogy az emberek legalább egy hónapig ne fogyasszanak alkoholt. A toxikológus nincs jó véleménnyel a hazai helyzetről.

Betett a száraz novembernek a labdarúgó világbajnokság

Az Index interjút készített az ismert toxikológussal Zacher Gáborral. A lap kérdésére elmondta, szerinte a kezdeményezést kevesen tartják be idehaza, hiszen sokan nyomon követik a futball-világbajnokságot. Márpedig szerinte elég nehéz elképzelni a meccsnézést sör nélkül. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az alkoholista nem fog egy kampány miatt leszokni az italról

Arra a kérdésre, hogy többen akarják-e ilyenkor letenni a poharat, Zacher Gábor elmondta, nem valószínű. Aki alkoholista, az nem tud meglenni alkohol nélkül gyógyszeres kezelés és kontrollált környezet hiányában. Az elvonási tünetekbe szerinte 5 nap alatt bele is halhat az, aki ezzel megpróbálkozik.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elmondta, ki számít alkoholistának

Nem a mennyiség, hanem a rendszeresség a fő tényező, mondta a toxikológus. Azt kell megvizsgálni, hogy valakinek az élete szerves részét képezi-e az alkoholfogyasztás. Ha valaki minden nap a munkából hazafelé megvesz három sört, majd otthon egymás után megissza őket, ő már mindenképpen alkoholistának számít – még akkor is, ha nem részegedik le tőle.

Ezt várják az emberek az italtól

Egy buli során azért isznak az emberek, hogy ellazuljanak, elfeledjék a problémáikat. Az alkoholisták éppen ebbe az állapotba szeretnek bele, mondja Zacher Gábor. Az ivás azonban nem oldja meg a problémákat.

Újra inni kezdenek

Az alkoholisták miután ráeszmélnek erre, újból a pohár fenekére néznek. Így már be is indul az a folyamat, aminek lehet, hogy soha nem lesz vége, hacsak nem szokik le valaki az alkoholról. Betegei jelentős százaléka azért fogyaszt alkoholt, mert szorongásai vannak.

Bárkiből lehet alkoholista

Senki sincs biztonságban, hiszen a világ jelenlegi helyzetét szemlélve mindenki találhat okot az aggodalmaskodásra. A háborúk, az infláció vagy akár a környezetszennyezés mind elegendő ok lehet arra, hogy valaki az italos üveg után nyúljon. Idehaza nem túl rózsás a helyzet, Zacher Gábor hangsúlyozta, hogy Magyarország a világ boldogságtérképének az alsó harmadához tartozik.

Sokkal több férfi iszik, mint ahány nő

Idehaza nagyjából az alkoholisták 75%-a férfi. Összesen 800 ezer alkoholistát tartanak számon Magyarországon. A kocsmákban tízből kilenc ember férfi, a nők inkább otthon iszogatnak.

Nincs pontos adat az elfogyasztott alkohol mennyiségéről

Az otthon főzött pálinka és bor miatt lehetetlen megmondani pontosan, hogy mennyi alkoholt isznak a magyarok évente. Becslések azonban vannak, egy főre vetítve körülbelül 17 liter alkoholt fogyasztunk 96 százalékos alkoholból. Ezzel körülbelül a hetedik-nyolcadik helyen vagyunk az európai rangsorban.

Magyarország nem rendelkezik stratégiával e téren

Zacher Gábor elmondta, hogy hazánk lényegében nem rendelkezik alkoholfogyasztással kapcsolatos stratégiával, holott volna rá igény. Az adómentes pálinkafőzést és a miniszterelnök azon kijelentését, amely szerint a pálinka alapvető élelmizer, hatalmas öngólnak gondolja a toxikológus. “Nagyon örülünk annak is, hogy hungarikum a pálinka, izgatottan várjuk ugyanakkor, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum. A hazai helyzetet elnézve azon sem lepődnék meg, ha hatósági árassá tennék az alkoholt” – tette hozzá.

Ezt tehetik, akik függők, de felhagynának rossz szokásukkal

Vannak magánintézmények, amelyek foglalkoznak a leszokni kívánó alkoholistákkal, igaz, ezért jelentős összeget kérnek el. Az állami szférában limitáltak a lehetőségeket, kevés az ember és az ágy is. Annak, aki erre a lépésre szánja el magát, érdemes hosszú várólistával számolnia. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Sikerszféra Péterfi Judittal: Dr. Zacher Gábor | Teljes adás