A kutyák ízületének védelmére érdemes már kölyökkortól figyelni. Vannak olyan fajták (golden retriever, németjuhász), amelyeknél genetikai hajlam vezet a csípő diszpláziához, de sok esetben már kölyökkorban is jelentkezhetnek öröklött ízületi rendellenességek. Ezeken kívül minden jó szándékod ellenére a nem megfelelő étrenddel is előidézheted a bajt. Ebben a cikkben ötleteket adunk, hogyan tudod megelőzni kedvencednél az ízületi gyulladást, illetve mit tehetsz, ha már kialakult a probléma.

Étrend és étrend-kiegészítők

A helyes táplálkozás nemcsak az emberek esetében fontos, hanem a négylábúaknál is. Az elfogyasztott táplálék minősége befolyásolja a kutya testsúlyát, fogainak egészségét, vitaminellátottságát és az ízületek, porcok állapotát. A nyers hús rengeteg olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amire a kedvencednek szüksége van. Emellett még a BioZoo.hu ízületvédői között megtalálható új-zélandi zöldkagylópor segítségével támogathatod a négylábú mozgásszerveit, ízületeit.

Mint annyi minden más betegség esetében, itt is célszerű a megelőzésre törekedni, hiszen a kialakult porckopás, túlzott kalciumlerakódás nem visszafordítható folyamat. Iktass be a kutyus étrendjébe legalább hetente egyszer halat vagy hidegen sajtolt halojalat vagy kollagént. Utóbbi felszívódásához C-vitaminra is szüksége van a szervezetnek, ezért csipkebogyóporral együtt javasoljuk az adagolását. 

Száraz, meleg fekhely

A lakásban élő társakat kevésbé érinti, de náluk is kell figyelni arra, hogy a helyük mindig száraz, meleg legyen. Kint tartott állatok esetében pedig ez hatványozottan igaz. Olyan helyet keress a kutyaháznak, ami nem huzatos. A szigetelt házikó rendelkezzen ajtóval, így biztosan nem fog beesni az eső vagy befújni a szél. A ház vagy fekhely kibéleléséhez olyan anyagot válassz, ami elvezeti a nedvességet.

Mozgasd át minden nap

Bár az ízületi gyulladás fájdalommal jár, ha nem mozgatod át a kedvenced, bemeverednek a végtagjai és leépül az izomzata. Nyilván nem több kilométeres túrákra vagy az esti futásra kell magaddal vinned, hanem kíméletes, de alapos és rendszeres sétákra. A kutyák sokkal jobban tűrik a fájdalmat, mint a gazdik, ezért akár még nagyokat is játszhattok is. 

Ha már megjelentek az ízületi problémák

Csökkentsd kedvenced fájdalmát! Néhány apró átalakítással, szokás megváltoztatásával enyhíthetsz a szenvedésén. Például ne a talajon legyen a továbbiakban az etető- és itatótálja, hanem tedd olyan magasságba, hogy kényelmesen elérje. Ne engedd lépcsőzni, hanem készíts vagy készítess neki rámpát. Így az állatorvoshoz is könnyebben tudod autóval szállítani. Kényeztesd bio minőségű illóolajos masszázzsal. Az illóolajat mindig hígítsd hordozóolajjal és úgy dörzsöld be az érintett területet. A gyömbér, az eukaliptusz és a borsmenta ideális ehhez a tevékenységhez, mert fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak. 

Látogass el a BioZoo.hu webshopba, és szerezd be a kutyusod életkorának megfelelő ízületvédő és csonterősítő szereket, hogy sok boldog évet tölthessetek együtt!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.