A bicskei gyermekotthon igazgatójának újabb áldozata vállalta a nyilvánosságot és beszélt arról az egy évről, amelyet az otthonban töltött. Balázs mai napig nem tudja feldolgozni, hogy mit tett vele az igazgató. A most már felnőtt férfi, akkor mindössze 13 éves volt, azt mondta, fizikailag is bántalmazta őket János bácsi, majd fürdés után fogdosta.

A gyermekotthonba helyezték el

Balázs élete egyik legnehezebb időszakát élte. Az iskolából, ahová járt, eltanácsolták a viselkedése miatt. A nevelési tanácsadó említette a szüleinek a bicskei otthont, ami nem szigorú értelemben vett intézet volt. Szülei nem hagyták magára, hétvégente hazajárhatott, hétközben viszont a bicskei intézmény volt az otthona, ahol hamarosan megismerkedett az igazgatóval.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Vigyázni kell az igazgatóval

 „Akkoriban nem tudtuk, mi az, hogy pedofil, úgyhogy csak azt tudtam meg hamarosan, hogy János bácsival vigyázni kell, mert b*zi. Ezt mindenki tudta, közszájon forgott” –mesélte V. János egykori áldozata a Szabad Európának.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

V. János segített nekik

Az eset még 1990-ben történt. Az említett most már felnőtt férfi, akkor még csak 13 éves volt. De azóta sem feledi, hogy mit művelt a bicskei gyermekotthon falai között az igazgató. Elmondása szerint az ottléte alatt is sok balhéba belekeveredett, volt, amiből rendőrségi ügy is lett, de V. János segített nekik ilyenkor is. Balázs a lapnak elmesélte azt is, hogy hogyan molesztálta a pedofil igazgató.

Bevitte a saját lakrészébe

„Le kellett mennem az irodája melletti lakórészébe. Megmutatta a fürdőkádját, és mondta, hogy fürödjek meg. Ezután elment, és rám zárta a lakás ajtaját. Amikor visszajött, elkezdett fogdosni, és azt mondta, fogjam meg én is. Igazából ennyi volt. Nem erőszakolt meg, de fogdosott, én összehúztam magam, erre ő ölelgetett – mesél a molesztálásról Balázs. 

A hüvelyújját is meg kellett fognia

„Arra emlékszem, hogy a hüvelykujján volt valami sérülés vagy születési rendellenesség. Arra is mondta, hogy fogjam meg, elég bizarr volt” – elevenítette fel a részleteket. Balázs, miután eleget tett az igazgató kéréseinek, nagy nehezen el tudta hagyni az irodát.

Bántalmazta őket

Az egykori áldozat szerint, a nevelőotthonban élő gyerekek sokat cigiztek, és minden nevelő elől el tudták dugni a cigit, mert az alsónadrágjukba rejtették el, V. Jánosnál azonban ez a trükk nem működött, amikor pedig valamelyik gyereknél megtalálta a cigit, akkor lekevert egy pofont.

Két kezével pofozta őket

„Amikor megtalálta (és ő mindig megtalálta), az volt a szokása, hogy a két fülünknél fogva egyenként megemelt minket, aztán letett, és két oldalról egyszerre a két kezével hatalmas pofont adott” – emlékezett vissza a szörnyű évekre Balázs.

„Vigyázz János bácsival”

„Az a borzasztó, hogy még mi is igazságosnak éreztük ezeket a pofonokat, amiket kaptunk. De amennyire kedvelte mindenki, annyira elterjedt volt a fiúk között az is, hogy »Vigyázz a János bácsival!”

Nem beszéltek a zakaltásról

Balázs azt mondja, hogy a társaival sosem beszélt arról, hogy mi történt vele, 32 évig senkinek nem mesélt róla. „Sokáig nem tudtam, miért áll a hátamon fel a szőr, amikor belelihegnek a fülembe. 2016-ban, amikor kibukott az egész botrány, nagyon felzaklatott, komolyan előjött a poszttraumás stresszzavarom. Akkor megpróbáltam elmondani az akkori barátnőmnek, de nem igazán találtam nyitott fülekre, továbbra is magamba zártam. Volt egy másik traumám pár évvel ezelőtt, és ezután fordultam pszichológushoz. Ott ez is újra felszínre bukott. Azóta terápiára járok”.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Belebukott az államfő

Balázs 1991-ben, a tanév végén hagyta el az intézetet. Ekkora javult a viselkedése és szülei a következő tanévben már nem íratták vissza. V. János pedig 1990-től, egészen az ügy kirobbanásáig vezette az intézményt. Amikor már feljelentések és vizsgálatok folytak ellene, ő akkor is bent lakott a gyermekotthonban és az áldozatok gyámja volt. Amikor pedig elindult ellene az eljárás, akkor K. Endre lett az áldozatok gyámja, aki mint tudjuk, megfélemlítette azokat a lakókat, akik vallomásukban elmondták, hogy mit is tett velük az igazgató. K. Endrének adott elnöki kegyelmet Novák Katalin, ami a köztársasági elnök bukásához vezetett.

Kiemelt kép: a bicskei gyermekotthon