A jelek szerint a kötelező visszaváltás miatt több száz forinttal kell majd többet fizetni egy vásárlásnál, miután 50 forintot tesznek rá minden, egyszer használatos pet-palackra, fém dobozra vagy üvegre.

50 forint

Ahogy írtunk róla, január 1-jétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer, amit a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. működtet. A Magyar Közlönyben már meg is jelent a visszaváltási díjakról szóló rendelet. A rendelet szerint a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek után darabonként 50 forint visszaváltási díj fizetendő. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sértetlennek kell lennie

A kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg. Ezeket az 50 forintokat akkor kapják vissza a vásárlók, ha sértetlenül visszaviszik a csomagolást. Automatákat viszont csak az 1000 főnél nagyobb lakosságú településekre kötelező telepíteni a jogszabály szerint.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Sokan érdeklődnek

A Mol Hulladékkezelő elárulta, hogy a kistelepülések kereskedői is jelentkezhetnek visszaváltási pontnak, ugyanis a KSH adatai szerint több mint 1833 település van Magyarországon, amelynek a lakossága nem éri el az 1000 főt. Pethő Zsolt, a Mol Hulladékkezelő vezérigazgatója elmondta, hogy már több településről jelentkeztek, hogy szívesen vállalnák azt, hogy visszaváltási pontot üzemeltetnének – írja az RTL.hu.

Visszakérhetjük a pénzt

„Lehet egy benzinkúton, töltőállomáson, lehet egy dohányboltban vagy bármelyik kereskedelmi egységnél” – mondta a vezérigazgató. A visszaváltandó palackokon egy megjelölés is lesz. Ám fontos, hogy csak a jó állapotúakat veszik majd vissza, a vásárló pedig eldöntheti, hogy levásárolja-e a visszakapott összeget, avagy visszakéri a pénztárnál.

Visszaváltható termékek

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása, így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

Visszaváltó automaták 

Kötelező kialakítani a nagyobb üzletekben a visszaváltó automatákat A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítaniuk a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek. Valamint ki kell alakítani kötelező visszaváltási helyet az 1000-nél több lakosú településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél, míg a kisebb eladóterű üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

Átmeneti időszak

A jogszabály átmeneti időszakot biztosít 2024. június 30-ig. Eszerint nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat.

A Spar már készül

A Spar már készül 345 magyarországi üzletben visszaváltó automatákkal fogja végezni az italos dobozok és palackok kötelező visszaváltását. „A Spar Magyarország a lehetőségeihez mérten felkészülten várja a 2024. január 1-jei indulást.”

Igyekeztek felkészülni

„Munkatársaink az elmúlt hat hónapban a folyamatosan változó információk alapján igyekeztek több lehetőségre is felkészülni, a következő napokban pedig a jogszabály ismeretében hozzuk meg a végső döntéseket” – írta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője, aki arra is kitért, a Mol hulladékkoncessziós cégével, a Mohu Zrt.-vel közösen jelenleg is végzik a visszaváltó berendezések telepítését az üzleteikben. A felkészüléssel kapcsolatban a Lidl is megszólalt, elmondták, a MOHU-val szorosan együttműködve megkezdte a felkészülést annak érdekében, hogy a januártól életbe lépő új jogszabálynak maximálisan megfeleljen

November 1-jén lép hatályba

A rendelet egyébként november 1-jén majd hatályba, de bizonyos rendelkezései majd csak 2024. január 1-től lesznek hatályosak. Addigra viszont több ezer olyan visszaváltó automatát kell telepíteni főként élelmiszerüzletekbe, amelyek fém, üveg és műanyag italcsomagolásokat fogadnak be. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: szemétszállítás – Forrás: RTL