Kolbásztöltéssel és közös karácsonyfadíszítéssel emlékeznek szombaton a 2014-es jégkárokra Nagykovácsiban. A zsákfalut az ónos eső 7 évvel ezelőtt teljesen megbénította. Fák dőltek az utakra, leszakadtak a villanyvezetékek, megszűnt az áramszolgáltatás. Nagykovácsit 2 napra a jég bezárta – mondják azóta a helyiek.

Ónoseső Nagykovácsiban

2014. december elsején teljesen jégbe zárta az ónos eső Nagykovácsit. Este már nem volt áramszolgáltatás a faluban, később a település több helyén a vízszolgáltatás is leállt. A fák a jég súlyától kidőltek, hatalmas ágak estek az utakra, lehetetlen volt a közlekedés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megbénult a település

Nagykovácsi azon a december 2-án megközelíthetetlenné vált. Sokan a kisebb utakon keresztül gyalogoltak Remeteszőlős irányába, ahol elérték a tömegközlekedést. Az utat a rendőrség, tűzoltóság lezárta, félóránként a sürgős eseteket konvojban engedték át, félve attól, hogy a leszakadó ágak összezúzzák a közlekedőket. Az áramszolgáltatás hiánya miatt a mobiltelefonok lemerültek, a házak többségében a fűtés is leállt.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

A jég súlya miatt leszakadtak a villanyvezetékek

Nagykovácsi 2014 telén – Forrás: Kerekes István

Együtt bográcsoztak

„A nagykovácsiak az első pillanatban kétségbeestek, mindent és mindenkit szidtak. Amikor rájöttek, hogy mekkora a baj, elkezdtek egymásnak segíteni. Az utcabeliek összeálltak és elkezdtek együtt bográcsozni” – mondta a BudaPestkörnyeke.hu hírportálnak Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere.

A nagykovácsi Készenléti Szolgálat teát osztott a helyieknek

Nagykovácsi 2014 telén – Forrás: Kerekes István

Az óvodában melegedtek

Nagykovácsi polgármestere elmesélte, hogy azonnal megnyitották az óvodát, amelyet egy generátor látott el árammal. A helyiek oda jártak tölteni a telefonjaikat, valamint teát és zsíroskenyeret készítettek egymásnak.

2 hónapja volt polgármester

„2014 decemberében 2 hónapja voltam polgármester. Tudták a helyiek, hogy nem vagyok egy rutinos településvezető, de nagyon nagy volt a támogatottságom, nagyon sokan segítették a munkámat. Volt egy katasztrófavédelmi szakemberünk, ő volt ebben a krízishelyzetben a kulcsember. Ő mondta meg, hogy a helyi segítők hol és mit csináljanak. Sajnos tavaly Covidban elveszítettük őt” – mondta Kiszelné Mohos Katalin.

Összefogás Napja

A polgármester azt is elmondta, hogy 2015 óta minden évben megemlékeznek a 2014-es krízishelyzetről, a rendezvény a Összefogás Napja nevet kapta. Tavaly a járvány miatt ugyan elmaradt, de idén november 27-én, szombaton a jégkár emlékére a Faluházban kolbásztöltést szerveztek és közösen gyújtották meg az első adventi gyertyát.

Kolbásztöltés a nagykovácsi Összefogás Napján

Marad a zsákfalu

Kiszelné Mohos Katalin azt mondta, a 2014-es krízishelyzet ellenére nem változtatnak Nagykovácsi zsákfalu jellegén. Továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy az átmenő forgalom ne az ő településükön menjen keresztül. A polgármester hozzátette: látják, hogy Budakeszin milyen problémákat okoz a közlekedés, az átmenőforgalom és emiatt sem szeretnék megnyitni a falut.

Biztonságos település

 „Ide csak az jön be, akinek dolga van itt. A település elején van egy rendszámleolvasó, nem véletlenül Nagykovácsi az egyik legbiztonságosabb település, szinte nincs is betörés” – mondta a polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nagykovácsi főtere 2014-ben – Forrás: Kereki István