A Belügyminisztérium jelentős, és egyben váratlan átalakítást tervez a magyarországi szülészeti ellátásban, amelynek új eleme, hogy létrejönnének a meglevő orvoslétszám emelése nélkül olyan szülészetek, ahova csak komplikációmentes terhesség esetén kerülhetnének a nők.

Új szint a szülészeteken

A tervezet szerint, az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges 2003-as miniszteri rendelet módosulna azzal, hogy az eddigi II. és III. szint mellé létrehozná az alacsonyabb, I. progresszivitású szintű szülészeti ellátást is az országban. Ezek lényegében olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kevesebb szakember

Ezeken az osztályokon nem lenne koraszülött intenzív sem, valamint újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem állna 24 órában rendelkezésre. A tervezet szerint viszont biztosítani kellene, hogy szükség esetén 30 percen belül elérhetőek legyenek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ők szülhetnének az új rendszerben

A rendelettervezet pontosan meghatározza, kik kerülhetnének az I. szintű ellátásba. Így a feltételek között szerepel például, hogy a terhesség szövődménymentes legyen, az édesanya 18 év felett és első szülés esetén 40 év alatt legyen, a terhessége legyen a betöltött 37. és 41. hét között, a magzat ne legyen farfekvéses.

A kórházakon belül működnének

Kizáró okok között szerepelnek még egyes betegségek, fertőzések, ikerterhesség, 4000 gramm feletti magzati súly, sőt korábbi császármetszés is. A tervezetből következik, hogy ezek az osztályok továbbra is kórházakon belül működnének.

Kiválasztják az alkalmas intézményeket

Ezeknek az osztályoknak viszont biztosítaniuk kellene a sürgősségi szüléslevezetést és ambuláns szülészeti ellátást, illetve minden ilyen helyen lennie kellene egy császármetszés végzésére alkalmas műtőnek. A Belügyminisztérium szerint még nincs eldöntve, hogy melyik kórházakban alakítanák ki ezeket az osztályokat.

Mi a cél?

A rendelettervezet végrehajtási szabályai azt is pontosan meghatározzák, kik kerülhetnének az I. szintű ellátásba – írja a HVG. A koncepció nem új, sőt, sok országban jól működik, de Magyarországon megosztja a szakmát. Kérdés, valóban jobb lesz-e tőle a szülészeti ellátás, vagy a kormány csak a súlyos orvoshiányra keres megoldást.

A MOK véleményezi

A jogszabálytervezetet február utolsó napján hoztak nyilvánosságra és ezzel együtt társadalmi véleményezésre is bocsátottak a kormányzati honlapon. A szülész-nőgyógyászati ellátás komoly változtatásának véleményezésére az érintettek – például az Magyar Orvosi Kamara – mindössze nyolc napot kaptak, s a határidő március 8-án járt le.

Lakossági igény van rá

A Belügyminisztérium arra, hogy miért van szükség az alapfokú szülészeti ellátásra, azt válaszolta, hogy a lakossági igények hívják életre azt, és ehhez igazodva tennék lehetővé, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén „intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” biztosíthassák a szülészeti ellátást.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció