Sokak oldalát furdalja a kíváncsiság, miért annyival emeli a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját, amennyivel fogja. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára elárulta, és elmondta azt is, hogy miért kerül sor erre.

Változtatni kellett a jövedéki törvényen

Azt már az év elején megírtuk, hogy emelkedni fog a 2024-es adócsomaggal az üzemanyagok jövedéki adója. Akkor ki is derült, hogy a benzin és a gázolaj esetében is körülbelül 30 forinttal nő literenként a jövedéki adó. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A minimum alatt volt az üzemanyagok jövedéki adója

Idehaza évek óta az uniós minimum alatt volt az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó. Az Európai Unió nyomására a magyar kormány beadta a derekát, és emeli az adó mértékét. Az új, üzemanyagokra vonatkozó jövedéki adó az uniós előírásokhoz fog igazodni jövő év január elsejétől.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kiderült, milyen árfolyamot vettek figyelembe

Izer Norbert elmondta a Magyar Nemzet számára, hogy az Európai Unió hivatalos lapjában kihirdetett euró/forint árfolyamot lehetett alapul venni. Így tehát a 2022. október 3-i hivatalos jegyzést tudta figyelembe venni a kormány. Akkor 424,86 forint/euró volt az árfolyam.

Eldőlt az is, hogy a kereskedelmi gázolaj adómértéke is változni fog

A kereskedelmi gázolaj adómértékét ugyancsak szükséges korrigálni. Azt is hozzá kell igazítani az unió által előírt adóminimumhoz. Kiderült, hogy a mezőgazdasági gázolaj adó-visszatérítését növelni kell a változatlan adóteher biztosításához.

Egyszerűsödik a gépjárműadó

Van azonban jó h ír is, mégpedig az, hogy évi két alkalom helyett immáron csak egyszer kell majd gépjárműadót fizetni. Ez 3,5 millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint. Aki nem tudja egy összegben megfizetni az adót, az öt havi részletben is megteheti.

A munkába járás költségeinek megtérítéséről is beszélt Izer Norbert

Kilométerenként legfeljebb harminc forint összegben adómentesen térítheti meg a munkáltató az alkalmazottai munkába járásának költségét. Ennek feltétele, hogy a munkavállaló más településről járjon be nap mint nap dolgozni, vagy pedig időszakosan állandó lakhelyére kell, hogy hazautazzon. Ez a szabály változatlan formában fog beépülni az szja-törvénybe.

Ezek is érdekelhetnek!

Változik az egyszerűsített foglalkoztatás

Törvényi szintre fognak kerülni az egyszerűsített foglalkoztatást érintő, a tavalyi év második felében alkalmazott szabályok. Ezek alapján a mindenkori minimálbér függvényében határozzák meg azt, hogy mekkora az egyszerűsített foglalkoztatásban fizethető napidíj mértéke, továbbá az azon alapuló ellátások alapja.

Változik a köztartozásmentes adózók köre

A jövőben nemcsak akkor lehet bekerülni a köztartozásmentes adózók körébe, ha nulla forintos tartozása van valakinek. Azokat is ide sorolják majd, akiknek nincs 30 ezer forintot meghaladó köztartozása, valamint nettó 5 ezer forintot meghaladó adótartozása.

Maradnak a kedvezmények

Izer Norbert hangsúlyozta az interjúban, hogy megvédi a kormány a családbarát adórendszert. Európában itthon az egyik legalacsonyabb a személyi jövedelemadó. Ezen felül 2024-től is életben marad a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a harminc év alatti anyák és a 25 év alatti fiatalok adómentessége. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu