Biztonságosan kerékpározhatóvá vált számos útszakasz, és javultak a gyalogosközlekedés feltételei Kispesten. A BKK beruházásában megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően az ott lakók akár 10-15 perc alatt megközelíthetik kerékpárral a fontosabb intézményeket és üzleteket a kerület belső részeiből.

Befejeződött a munka

Befejeződtek a munkák a 19. kerületben: a beruházás hozzájárul egy élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, ahol egyre többen dönthetnek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, az óvodába vagy az iskolába járás kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ilyen lett:

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Biztonságos kerékpárkapcsolatok

A tervdokumentáció a 19. kerületi önkormányzat megbízásából készült a BKK közreműködésével a fejlesztések tervezésekor és kivitelezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, és könnyebb legyen kerékpárral eljutni a kerület köz- és oktatási intézményeibe, az üzletekbe és a közösségi közlekedés megállóihoz. Szempont volt az is, hogy megközelíthetők legyenek a szomszédos kerületek, valamint a belváros felé vezető, már meglévő útvonalak.

Előtte-utána:

További előtte-utána képek ITT.

Új kerékpártámaszok

A beruházás során a BKK a Corvin körút és Jáhn Ferenc utca között több szakaszon kerékpársávokat, kerékpárutakat alakított ki, így a meglévő szervizutak összekötésével összefüggő, kerékpárral járható útvonal jött létre az Üllői út egy fontos szakaszán. A Hunyadi utcában (az Ady Endre utca és a Zalaegerszeg utca között) kerékpársávot jelölt ki, amely közvetlenül kapcsolódik a 20. kerületben kivitelezés alatt lévő Nagysándor József utcai kerékpársávokhoz és így Pesterzsébet belső területeihez. A forgalmasabb úti céloknál – az oktatási, közigazgatási, kereskedelmi, sport- és egészségügyi intézményeknél – új kerékpártámaszokat helyezett el, valamint zárható kerékpártárolókat épített az Üllői út mentén, hogy segítse a közlekedőket, és szorosabb kapcsolatot biztosítson a közösségi közlekedéssel.

Zárható kerékpártárolókat is kialakítottak:

A biciklizés népszerűsítése

A műszaki átadás-átvételi eljárás – és ezzel a kivitelezési munka – 2023. szeptember végén befejeződött. A projekt részei voltak a szemléletformáló és népszerűsítő programok is, hogy felhívják a figyelmet a fejlesztések előnyeire, a kerékpárral közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókra, valamint hogy eloszlassák a városi kerékpározással kapcsolatos tévhiteket, népszerűsítve a mindennapos kerékpározást.

Több kerületben is zajlik az építkezés

A 19. kerületi beruházás egy nagyobb fejlesztési program része; a 3. és a 13. kerületben, Kőbányán és Újbudán is zajlik a kivitelezés, a 15. kerületben már véget ért a munka. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében érkező források lehetőséget teremtenek arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsuk a fővárosi úthálózat bizonyos részeit.

Autót felváltó lehetőségek

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt válasszák. Az autót felváltó lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van: csökken a zaj- és légszennyezettség, javul a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. A budapesti kerékpározással ismerkedők új útvonalakat fedezhetnek fel, újszerű közlekedési élménnyel gazdagodnak, és nem utolsósorban fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése felé.

Élhetőbb főváros

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros és gyalogosközlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy a főváros élhetőbb, még inkább ember- és környezetbarát legyen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép és belső fotók: BKK