A FŐTÁV szeptember közepére a szolgáltatói berendezéseket fűtésre alkalmas állapotba helyezte, október közepére pedig az összes, mintegy 240 ezer lakossági és több ezer vállalati, intézményi ügyfelénél bekapcsolta a távfűtést – derül ki a vállalat közleményéből.

Elindult a fűtésszolgáltatás

A BKM Nonprofit Zrt. távhőszolgáltatási divíziója, a szakmai tevékenységét önálló keretek között folytató FŐTÁV, a szeptember 15. és október 15. közötti időszakban, az ügyfelekkel kötött üzemviteli megállapodásoknak megfelelően, ütemezetten elindította a fűtésszolgáltatást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

240 ezer háztartás

A fűtésindítás 2 823 esetben (ami az ügyfelek 77 százalékát fedi le) már helyszíni beavatkozás nélkül történt, a távfelügyeleti diszpécserközpont segítségével. Ezzel az összesen 240 ezer háztartásban és 7 ezer egyéb fogyasztónál immár teljes körűen rendelkezésre áll a távhőszolgáltatás.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Már tavasszal elkezdték a felkészülést

A szolgáltatás üzembiztonsága érdekében a FŐTÁV szakemberei már a tavaszi fűtésleállást követően megkezdték a mostani fűtési időszakra való felkészülést. Ennek részeként a hőforrások esetében ellenőrizték a hőtermelő berendezéseket (kazánokat, gázmotorokat) és segédrendszereiket, továbbá a tüzelőanyag-ellátó rendszereket.

Ellenőrzések

Az ellenőrzéseket követően elvégezték a rendszeres és előírt karbantartási feladatokat és a szükséges hibajavításokat. A FŐTÁV nagyobb fűtőműveiben a forróvízkazánok tűztereinek kinyitásával a szezon alatt keletkezett hibákat feltárták és a szükséges javításokat elvégezték, melyet kazánbiztosi vizsgálat zárt le.

Karbantartási munkák

A nyári időszakban számos tervezett távvezetéki karbantartási és beruházási munka is lezajlott. Új fogyasztók hálózatra kapcsolása mellett sor került a szolgáltatás szüneteltetését igénylő hibajavításokra, illetve a legelöregedettebb vezetékszakaszok és szerelvények cseréjére.

Egymilliárd forint

A fent részletezett karbantartási, beruházási, felkészülési és ellenőrzési tevékenységre a FŐTÁV idén eddig összesen csaknem egymilliárd Ft-ot fordított, olvasható a közleményben.

Környezetterhelés?

A fűtési idény kezdetén rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy a most teljes körűen bekapcsolt budapesti távfűtés a lakott városrészekben semmilyen többlet-környezetterhelést nem eredményez, – ami különösen a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából jelentős.

A szén-dioxid kibocsátás kérdése

A budapesti távhőrendszerek már ma is évente csaknem 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg. A folyamatban lévő, illetve tervezett távvezetéki és hőforrás-oldali fejlesztések hosszú távú eredményeként további, akár 150-170 ezer tonna CO2-kibocsátás maradhat el évente és csökken a helyi szennyezőanyag-kibocsátás is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels