Az infláció további visszaszorítása érdekében a kormány 2024. június végéig meghosszabbította a kötelező akciózást, jelentette be szerdán a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Ezzel egyidőben megjelent a vészhelyzet meghosszabbításáról szóló rendelet is.

Inflációcsökkenést vár a kormány

A kormány honlapján olvasható indoklás szerint a kabinet azt várja az intézkedéstől, hogy az hozzájárul „a szankciós élelmiszerinfláció” további csökkenéséhez, ezzel is segítve fizetések vásárlóerejének megőrzését és a fogyasztás bővülését.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kötelező akciózás

Május elején jelent meg a rendelet, amelyben a kormány kötelező akciókat írt elő a boltoknak. Az akciózás azokra a termékekre is kiterjedt, amelyeknek akkor még rögzítve volt az ára, az árstopok egészen augusztusig voltak érvényben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Így kellett kalkulálni az árakat

Az akkori előírás szerint a megelőző harminc napban az adott bolt által alkalmazott legalacsonyabb bruttó árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron kell adni az akciós termékeket. Augusztus 1-től a kabinet 15 százalékra emelte a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztette további termékekre.

Termékkategóriák

Ezzel összesen 20 termékkategóriát, többek közt sertés-, marhahús, és egyéb húsféleségek, valamint tejtermékek, péksütemények, érint a döntés.

Beérett az harc

„A kormány infláció elleni harca beérett, többek között a kötelező akciózás és az online árfigyelő eredményeképpen már októberben 9,9 százalékra csökkent az infláció, így a kormány korábban teljesítette vállalását. A célzott intézkedéseknek köszönhetően óriási árverseny alakult ki a boltok között, amelynek hatására az előző hónaphoz képest csökkent az élelmiszerek ára, ráadásul csúcspontjához képest már negyedére esett vissza az élelmiszerinfláció” – írta közleményében a minisztérium.

Vészhelyzet

Az Országgyűlés november elején szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, az erről szóló rendelet pedig már a szerda esti Magyar Közlönyben is megjelent. A kormányrendelet értelmében az veszélyhelyzet 2024. május 24-éig van érvényben.

Itt az indoklás

„Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről” szóló rendelet módósítása szerint „ez a rendelet 2024. május 24-én hatályát veszti”.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció