Megáll az ész! Ezt írta Karácsony Gergely arra a hírre reagálva, hogy egy 240 méteres felhőkarcolót építtetne a Hősök tere mögé egy dubaji üzletember. A főpolgármester ellenzi, hogy „a honfoglalás 1000 éves évfordulójának emléket állító emlékmű mögé ormótlan, az ég felé ágaskodó tájidegen tornyokat” építsenek. A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy már zajlanak a tárgyalások a kormány és az ingatlanmágnás cége között a Rákosrendező pályaudvar átépítéséről.

250 méteres budapesti felhőkarcoló

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg, hogy óriási új felhőkarcolót kaphat Budapest. A 250 méter magas toronyház a Hősök tere mögött épülhet meg, az M3 bevezetőnél, a Rákosrendező pályaudvar helyén. Az eddig nem hasznosított állami területet már évekkel ezelőtt kinézték maguknak az ingatlanosok, most a QSquare értesülései szerint egy dubaji milliárdos ingatlanbefestető tárgyal erről a magyar kormánnyal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dubaji cég építheti

A Budapest-felhőkarcoló projektet azért is érdemes komolyan venni, mert az a dubaji üzletember tárgyal róla, amely a világ legmagasabb épületét, a 828 méter magas dubaji Burdzs Kalifát is építtette. Mohamed Alabbar cégével már biztosan találkoztak azok, akik jártak Dubajban, hiszen az Emaar Properties cég neve szinte mindenhol előkerül a városban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rákosrendezőn épülhet

Nagy kérdés, miért Rákosrendező területe lett a befutó? A válasz egyszerű: nagyon közel van a belvároshoz, közvetlenül az M3-as bevezető mellett van, kiváló közlekedési adottságokkal. Ha itt egy új, ráadásul toronyházakból álló városrész épül, akkor az alapvetően fogja átalakítani Budapest városképét. A Hősök tere felől nézve például a szobrok mögött lesz majd az új felhőkarcoló.

Előrehaladott tárgyalások

A beruházásról a hírlevél szerint már előrehaladott tárgyalások zajlanak Alabbar és a kormány között. A beruházás állítólag már egy kormányülésen is előkerült, a területet birtokló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) pedig vizsgálja az Emaar terveit – írja a Telex.

Nem tudnak róla a kerületek

A portál megkereste a felhőkarcoló építésében érdekelt két kerületet, hiszen Rákosrendező a 13. és a 14. kerület között helyezkedik el. Sem Angyalföld, sem Zugló önkormányzata nem tud az ingatlanfejlesztésről. A Városháza pedig annyit fűzött hozzá, hogy ők sem tudnak róla, nem szokták őket megkérdezni az ilyen volumenű fejlesztésekről, hiszen azokat általában kiemelt beruházásnak nyilvánítja a kormány.

Régi terv

Építőipari források szerint a Rákosrendező területfejlesztése régóta napirenden van. Arról tud a szakma, hogy a terület hasznosítására készült pályázat, azt, hogy ez hol tart, és ki adott be pályázatot, nem tudták megmondani a szakemberek.

Rákosrendező az érdeklődés középpontjában

Korábban a Fürjes Balázs vezette Budapest Fejlesztési Központ (BFK) foglalkozott a területtel, fűnek-fának mondták a potenciális projektet, több konzultációt tartottak a szakma neves hazai képviselőivel arról, hogyan lehetne oda életet vinni, milyen adottságok vannak, mi kell a vasútnak, sokan sok energiát tettek bele. Vitézy Dávid, a BFK másik vezetője 2022 elején még olyan tervekről írt a Facebook-oldalán, amelyek szerint hidat építenének Rákosrendezőre, ezzel jobban összekötve Zuglót és Angyalföldet és más fejlesztésekkel együtt autómentessé téve a Városligetet. 

Karácsony ellenzi

Karácsony Gergely ellenzi, hogy „a honfoglalás 1000 éves évfordulójának emléket állító emlékmű mögé ormótlan, az ég felé ágaskodó tájidegen tornyokat” építsenek. „Megáll az ész” – így reagált a főpolgármester a Facebook-oldalán arra, hogy a hírek szerint egy 240 méteres felhőkarcolót építtetne a Hősök tere mögé egy dubaji üzletember.

Átformálná a látképet

Jelenleg Budapest legmagasabb épülete a nemrég elkészült, a budai panorámát gyökeresen megváltoztató 143 méter magas Mol Campus torony, ami a város rengeteg pontjáról jól látszik. Ha felépül, a 14. kerületi dubaji stílusú toronyház szinte biztosan jól látható lesz a Hősök tere mögött, a pesti oldal látképét átformálva. „Jól nézzük meg a Hősök terét! Lehet nem sokáig marad ilyen” – írta Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció/BPK-montázs