A népegészségügyi termékadónak nevezett adó emelése és kiterjesztése új árukra is szerepel az extraprofitadókról szóló rendeletben. Emiatt július 1-jétől az olyan, kevésbé egészségtelennek gondolt áruk, mint a müzli, a gabonapehely és például a spenótos töltött tészta után is adózni kell. Durván emelkedni fog néhány élelmiszer ára.

Új árukra is kiterjeszti az extraprofitadót

Július 1-jétől a müzli, a gabonapehely, de még a spenótos töltött tészta után is adózni kell, mert a népegészségügyi termékadónak nevezett adót nemcsak emelik, de új árukra is kiterjesztik az extraprofitadókról szóló rendelet szerint – írja a Szabad Európa.

Hozzáadott cukor

„A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni” – mondta a Szabad Európának Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Édesítőszeres termékek

Az adótanácsadó szerint az is új fejlemény, hogy a jogalkotó a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte, vagyis azok a gyártók, akik édesítőszerrel pótolják termékeikben a cukrot, mostantól adókötelezetté válnak.

Előrecsomagolt tészták

Új kategória lesz a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör, ide tartoznak majd: a müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek, a tészták esetében pedig például a töltött tészták.

Alkoholos italok

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholok, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni.

Kivételek is lesznek

És bár a netatörvény szerint a cukor és a só egészségtelen, továbbra is lesznek olyan cukor- és sótratalmú ételek, amelyekre nem vonatkozik a jogszabály. Így nem lesznek adókötelesek a cukrozott tejtermékek, mint például a kakaó, a túrórudi vagy a joghurt, de a sót tartalmazó felvágottak, illetve önmagában a só és a cukor sem.

Beépítik az árakba

A netaadó-emelés költségeit egy a nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője szerint a gyártók és a forgalmazók egyértelműen beépítik majd áraikba, ezt pedig „elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján”, mert „nagymértékű áremelés lesz”.

Emelkednek a termékek árai

„Mi megemeljük az árat, az üzletlánc ráteszi a nem kicsi árrést, és erre jön még a 27 százalékos áfa. A vásárlók majd fogják a fejüket, hogy a kedvenc kekszük, müzlijük vagy tésztájuk miért lett hirtelen olyan drága” – mondta a Szabad Európa Rádiónak az importőr cég egyik képviselője.

Nekik kell befizetniük az adót

A népegészségügyi termékadót az első belföldi értékesítőnek kell megfizetnie az adóhatóság felé, vagyis Magyarországon előállított termékek esetén a gyártónak, a külföldről importált termékek esetén pedig az importőrnek. Ezzel a költséggel a gyártó vagy az importőr biztosan kezdeni akar valamit, ez komoly pluszelem. Az üzletlánccal folyó tárgyalások alatt dől el, hogy milyen mértékben építi be az eladó az áraiba.

Rezsi- és honvédelmi alap

Május 26-án jelentette be a kormány, hogy bevezeti az extraprofitadót, amelynek köszönhetően növelhetik a rezsivédelmi és egy honvédelmi alap bevételét. A döntéssel több szektor képviselőit kötelezik arra, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Emellett a kormány például duplájára emelte a cégautó adót is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció