Az élelmiszerárstopok határidejét már több ízben meghosszabbította a kormány, jelenleg április 30. a határidő, ám feltételezések szerint újabb három hónapot ráhúznak majd.

Ezekre a termékekre vonatkozik

Mint ismert a bevezetett élelmiszerárstop a következő termékekre vonatkozik: : kristálycukor, búzafinomliszt, finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke farhát, csirkeszárnyvég, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt 2,8 százalék zsírtartalmú tej, illetve a tojás és étkezési burgonya. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Befagyasztott árak

Az első hét termék ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-én megszabottnál, a tojásé és a burgonyáé pedig a 2022. szeptember 30-ai árat nem haladhatja meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Két héttel a határidő előtt

A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a határidő lejárta előtt fog a kormány dönteni a hatósági árak meghosszabbításáról, most pedig az Agrárminisztérium is hasonlóan fogalmazott az ATV kérdésére.

Ezt mondja az Agrárminisztérium

Közölték, “A kormány fenntartja mindazokat az intézkedéseket, amelyek az infláció csökkenését szolgálják” – továbbá ők is kihangsúlyozták, az április 30-i határidő előtt fognak dönteni a rögzített árak kérdéséről.

Egyszámjegyű infláció

A kormány álláspontja szerint a hatósági árakat az infláció teszi indokolttá, ám Orbán Viktor elképzelései szerint az év végére egy számjegyű lesz majd az infláció. Persze egyelőre nem világos, hogy a jelenleg európai viszonylatban is rekord magas inflációból, hogyan akarnak egyszámjegyűt csinálni, de hát hónapok múlva kiderül, ez sikerül-e.

Kemény meló

Matolcsy György jegybankelnök helyettese a parlamenteben azt mondta, kemény meló lesz a húsz százalék feletti inflációt egyszámjegyűre redukálni, de állítása szerint nem lehetetlen.

Ki kellett volna vezetni

Matolcsy azonban élesen bírálta az élelmiszerárstopot, véleménye szerint az növelte meg 3-4 százalékkal az inflációt, szerinte már januárban ki kellett volna vezetni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Jön a húsvéti dömping, a kérdés már csak az, lesz-e elég tojás?

Kiemelt kép: Illusztráció