Egy újabb felmérés mutatott arra rá, hogy a magyar autósok kedvező díjszabású napi e-matricában reménykednek. Végül azonban jóval átlépheti a lélektani határt az egynapos útdíj ára.

Jön az egynapos matrica

Amint azt a portálunk is megírta pár hete Lázár János minisztériuma elárulta, biztosan lesz itthon is egynapos autópálya-matrica. A jövő márciusi dátumot úgy kell értelmezni, hogy addig csak opcionális az egynapos matrica bevezetése. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy addig aligha fogják az uniós tagállamok tömegével alkalmazni az irányelvet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Örülnének neki, de legyen olcsó

Egy, a Simple által készített nem reprezentatív felmérésből viszont kiderült, hogy a válaszadók 82 százaléka jó ötletnek tartja az egynapos e-matrica bevezetését, igaz, közben a kutatásban résztvevők 15 százaléka inkább a hétvégi vagy többnapos matrica mellett tenné le a voksát.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ebben reménykednek az autósok

A felhasználók 42 százaléka szerint viszont az egynapos matrica kiválthatná a mostani 10 napos matricát, az árképzést illetően ugyanakkor megoszlanak a vélemények. A megkérdezettek 60 százaléka 1000, további 33 százaléka pedig 2000 forintot fizetne az egynapos autópálya-matricáért. 28 százalékuk viszont máris biztosra veszi, hogy drága lesz.

Valakinek 500 forintot érne

A Simple kutatásának eredménye egybecseng egy korábbi felmérés kimenetelével, ami szerint a legtöbben 500 és 1500 forint közötti árat tartanának elfogadhatónak az egynapos autópálya-matricáért.

Ennyibe kerül máshol

Más kérdés, hogy ennél magasabb összegre lehet számítani, mint azt a cseh példa mutatja. Csehországban 4400 forintnak megfelelő összegbe kerül a tíznapos jogosultság, míg a napiért 3300 forint körüli összeget kérnek el – írja a hvg.

Nem lesz olcsó

Ennek kapcsán az uniós szabályozás annyit köt ki, hogy az egynapos matrica legfeljebb az éves jogosultság 9 százalékába kerülhet. A jelenlegi tarifák alapján a csehországihoz hasonló árszabásra van kilátás, de az autópálya-díjak várható emelkedésével akár az 5000 forintot is elérheti az ára.

EU kérésére vezetik be

A határidőt az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelve szabta meg, de „jelen pillanatban sem az egynapos használati jogosultság ára, sem a hazai bevezetés pontos dátuma tekintetében nem született még döntés” – közölte Lázár János minisztériuma néhány héttel ezelőtt.

2024-ben jön

Ha a jövő év, március 25-ig nem tesz eleget az uniós elvárásnak Magyarország, azzal azt kockáztatja, hogy kötelezettségszegési eljárást kap a nyakába. A rendszerben azonban van némi időbeli rugalmasság, így könnyen elképzelhető, hogy nem azonnal, hanem majd valamikor 2024 második felében élesedik az egynapos jogosultság idehaza.

Megtett úttal arányos díjat akarnak

Brüsszelben egyébként azt szeretnék elérni, hogy az időalapú engedélyeket a megtett úttal arányos fizetés váltsa fel a jövőben, ez pedig az e-matricák árát is megváltoztatja. A fő szabály, hogy a szennyező fizessen. Egy ilyen megoldás jobban tükrözi az úthasználatból eredő tényleges költségeket, és erőteljesebben ösztönzi a tisztább és hatékonyabb működést. Az átállás alapvető változást hozna számos uniós ország, így Magyarország esetében is, mivel a jelenleg alkalmazott modellek az időalapú elszámolásra épülnek.

Kiszúrtak a külföldiekkel

Az elmúlt években több uniós tagállamban vált bevett gyakorlattá, hogy a rövidebb időtartamra szóló érvényes matricák ára nem volt arányban a biztosított úthasználat időtartamával az éves jogosultsághoz képest. Ezért aki rövidebb időre érvényes úthasználati jogosultsággal közlekedett, arányaiban sokkal többet fizetett a díjköteles utakon, mint az, aki éves matricát vásárolt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció