Pünkösdnél korábban ne számítsanak a szállodások és az éttermesek arra, hogy megnyithatnak – ezt a levelet kapták a minap a tulajdonosok. Ez azt jelenti, hogy jó esetben május 23 után működhetnek zavartalanul a vendéglátóhelyek.

Frissítés: A kormány cáfolja, hogy ilyen döntést hoztak volna

Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek. A kormányzati reagálás Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökének ma délutáni nyilatkozatára tett válaszreakció.

Európa sem nyit ki májusig

„Nehezen elképzelhető, hogy május előtt nyitás lesz. De nemcsak itthon, hanem Európa többi országában is, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy még egy darabig fennmaradnak a korlátozások” – erről beszélt Flesch Tamás a 24.hu-nak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Levélben értesítették a vendéglátósokat

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta, fel kell készíteni az érintetteket erre, ezért is küldtek körbe egy levelet a hazai szállodásoknak és éttermeseknek.

Pünkösdig korlátozások lesznek

„A kormányzati kommunikáció és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak – így kezdődik az a levél, amelyet a magyar vendéglátósok kaptak

Meghökkentek a vendéglősök

A 24.hu azt írja,  sok étterem és szálloda vezetője meghökkent a levél tartalmán, de Flesch Tamás szerint semmi meglepő nincsen benne. Dömötör Csaba államtitkár például nemrég arról beszélt, hogy a kormány számításai szerint „ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország” az oltóanyagok beszerzésénél, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat.

2 oltás engedélyre vár

De egyelőre azt sem tudni, hogy ha a kínai és az orosz vakcina megkapja a hazai engedélyt, mennyien szeretnék beoltatni magukat azzal.

A zárva tartó szállodák is költségekkel járnak

A szervezet a körlevélben arról is ír, hogy tudják és jelezték is a döntéshozóknak, hogy ez az időszak még a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. A zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, és a szakképzett munkaerő megtartása is költséges.

Bevétel nélkül nem lehet fenntartani a vendéglátóhelyeket

„Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz” – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A turisztikai ügynökséghez fordultak

Flesch Tamás azt mondta, továbbra is tárgyalnak az állami segítségről, már el is küldték kéréseiket Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának.

Itt vannak a vendéglátósok kérései:

  • a bértámogatást emeljék meg 50 százalékról 75 százalékra,
  • legyen teljes járulékkedvezmény, hogy a dolgozók nettó bére növekedjen,
  • a tavalyi évben realizálódott havi felszolgálási díjat számítsák be a bértámogatásba,
  • a támogatásokat tartsák fenn a teljes újranyitásig és az azt követő három hónapban is,
  • az építményadót töröljék el erre az évre,
  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedését hosszabbítsák meg 2021 végéig

Kiemelt kép: illusztráció