Elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el Nagykovácsiban a mai naptól a visszavonásig. A település polgármestere a rendkívül magas vízvételezés miatt a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében, Duna Menti Regionális Vízmű kezdeményezésére hozta meg a döntést. Cikkünkből megtudhatják, mi a teendő ebben a helyzetben.

„Vízkorlátozást rendelek el”

„A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. igazgatóságának kezdeményezésére a rendkívül magas vízvételezés miatt a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében 2023. 07. 11. napjától visszavonásig I. fokozatú vízkorlátozást rendelek el” – jelentette be Nagykovácsi polgármestere, Kiszelné Mohos Katalin. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szinte minden tiltott  

Az I. fokozatú vízkorlátozás időtartama alatt a vízfogyasztók kötelesek odafigyelni a takarékos ivóvízfelhasználásra, továbbá tilos vezetékes vízről a közparkok, házi kertek tömlős locsolása és mosása 6 és 23 óra között; az automata öntöző berendezések működtetése; a járdák, utak mosása a gépjárművek tömlős mosása és a medencék töltése.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vízhiány fenyeget

Nagykovácsi polgármestere, Kiszelné Mohos Katalin már korábban arról posztolt a hivatalos oldalán, hogy ismét vízhiány lehet a településen és mindenkit arra kérnek, hogy fontolja meg, mennyi vizet használ. 

Senki ne töltsön most medencét

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a vízhiány kialakulásának érdekében mindenki törekedjen az ivóvíz takarékos felhasználására. Ne töltsenek medencéket, mert még egy felfújható gyermekmedencében is bőven elfér 1-2 köbméter víz, a merev falú medencékbe pedig ennél jóval több fér.

Ne locsoljanak csapvízzel

Azt is kérte a vízszolgáltató, hogy ne mossanak autót és csökkentsék a növényzet locsolására felhasznált ivóvíz mennyiséget, sőt lehetőség szerint csak összegyűjtött csapadékvizet használjanak a kertben.

Elképesztő hőség lesz a fővárosban

A napokban 35-38 fokos hőségre kell számítani Budapesten és környékén. Július 10-én 0 órától másodfokú hőségriasztás lépett életbe, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés 12-én éjfélig érvényben lesz. A fővárosban élők, dolgozók, valamint a turisták komoly veszélynek vannak kitéve. A városvezetés és a budapesti közszolgáltatók összefogtak, hogy a körülményekhez képest élhető maradjon Budapest még ilyen extrém melegben is. 

Megviseli a hőség még az egészséges embereket is

A BudaPestkörnyéke.hu hívta fel rá a figyelmet, hogy a tartós hőség mindenkire veszélyes lehet, még azokra is, akiknek nincs semmilyen egészségügyi problémája, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ugyanakkor tény, hogy a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek, világít rá a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.

Számos ivókúton lehet vizet vételezni

A korábban létesített ivókutak mellett Budapest több pontján is újabbak kerültek kialakításra. Ezzel szeretnék arra biztatni a lakosságot, hogy ne műanyag palackos vizeket vegyenek, hanem töltsék újra a kulacsaikat. A BudapestGo alkalmazásban meg lehet nézni, hogy hol vannak ivókutak a fővárosban.

Rengeteg ivókút és közkút üzemel Budapesten

Vízvételezésre jelenleg 56 ivókúton és 549 közkúton van lehetőség a fővárosban. A BKK ezen felül megnyitja ügyfélszolgálatait. Ezekben a légkondicionált helyiségekben ingyenesen lehet használni a vízautomatákat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: takarékoskodjunk a vízzel! Fotó: archív