Szerdán még nem kellett fizetni a parkolásért az országban, de több budapesti kerületben is az automaták már a szerdai napra is adtak jegyet. Az 5. és a 12. kerületben már elsejétől pénzt szedtek a parkolásért, Óbudán, Zuglóban, Újbudán és a 13. kerületben viszont csak csütörtöktől kell fizetni.

A koronavírus-járvány miatt április 6-tól ingyenes a parkolás az egész országban, az önkormányzatok nem szedhetnek ezért pénzt. Július elsején azonban nem volt egyértelmű kell-e fizetni a parkolásért, avagy sem.

Az érvényben lévő rendelet szerint ugyanis, július elsejéig díjmentesen parkolhattunk, ami jelenthette a nap elejét és végét is. Nemcsak az autósok, de a kerületek is eltérően alkalmazták a jogszabályt.

A Miniszterelnökség kedd este az index kérdésre azt írta: július elsején még egész nap ingyen lehet parkolni, több kerületben, így a fideszes vezetésű 12. és 5. kerületben pénzt szedtek a parkolásért – írja az atv.hu

A telefonos parkolással nem volt gond, mert az csütörtök reggel 8 órától indította el a rendszer.

A zuglói MSZP-s polgármester szerint csak az utolsó pillanatban állították le a kerületi parkolóórákat, ugyanis ha mégis kellett volna parkolási díjat szedniük elsején, és nem teszik, akkor utólag hűtlen kezelés miatt felelhettek volna, hiszen nem szedték be azt a pénzt, amit be kellett volna.

Aki szerdán a zuglói parkolóautómatákba dobott pénzt, az csütörtök reggel 8 órától kapott parkolójegyet. Egy biztos: másodikától már az egész országban fizetni kell, ha pedig az önkormányzatok előbb kezdtek el pénzt szedni, az kimerítheti a jogalap nélküli gazdagodás fogalmát, így a díjat később visszakövetelhetik az autósok.

Kiemelt kép: Díjfizető autómata – Fotó: BPK