Ha épp most végeztünk el egy hajóvezetői, azaz kapitányi képzést, akkor már nekivághatunk egy több napos hajós kirándulásnak. Azonban az nem mindegy, hogy hova megyünk pontosan, hiszen a tengerek között is akadnak nyugodtabb és kevésbé nyugodtabb részek. Merrefelé vegyük kezdő kapitányként az irányt?

A mediterrán partvidék

Alapvetően a mediterrán partvidék változatos, ám mégsem olyan szélsőséges, mint például az északabbra lévő vizek. Ezért kezdőként mindenképp érdemes ezen régió felé vennünk az irányt. Itt ugyanúgy találkozhatunk erősebb széllel, vagy viharosabb időjárással, de közel sem olyan erős, mint más helyeken. Nem véletlenül rendkívül népszerű ez az úti cél sokak szemében arra, hogy pihenhessenek, hiszen a meleg víz és a szikrázó napsütés mellett a biztonságunk miatt sem kell örökké aggódni. Ezért a következőkben ezen régióból olvashatunk konkrétabb célokat.

Horvátország öblei, például a Kvarner-öböl

A horvát tengeri hajózás hazánkban is rendkívül népszerű és nem csak a közelsége miatt. Az Adria egészen barátságos és sokféle látnivalóval kecsegtet. Ráadásul a hajózás Horvátországban csodálatos tengerpartokon és öblökön visz keresztül. 

A Kvarner-öböl is egyike azon részeknek, amit kezdőként érdemes meglátogatnunk. A hely védettsége miatt nem kell számítani szélsőséges időjárásra, így anélkül élvezhetjük a pihenésünket, hogy állandóan készenlétben kellene lennünk. Az öblök a védettségük miatt egyébként is kiváló úti célok kezdők számára, és ha a part mentén hajózva közelítjük meg őket, akkor pláne nem érhet minket meglepetés, és még elég tapasztalatot is szerzünk az út által. 

hajózás Horvátországban egyébként is jól bejáratott kezdő úti cél, vagyis sok olyan kikötőt találni például, ami kifejezetten könnyű megközelítésű, és már évezredek óta az egyik legkönnyebben hajózható résznek számít. Ezen kívül ez a vidék rendkívül változatos és élményekben gazdag terület, ahol mindenki megtalálja az igényeinek való látni- vagy épp kóstolnivalót.

Görögország szigetvilága

A görög szigetvilág szintén egy rendkívül könnyedén hajózható úti cél. Annyira jó rajta a közlekedés, hogy évezredek óta a helyiek is gyakorlatilag csónakokkal hajóznak egyik szigetről a másikra. 

A hajóbérlés Görögország esetében azért egy csónaknál „kicsit” komolyabb hajókat takar, vagyis tulajdonképpen friss kapitányként szinte gyerekjáték lesz bejárnunk ezt a régiót. A görög szigetvilág egyébként is rendkívül változatos, és már az kiad egy egész élményekben gazdag nyaralást, ha a több napig bérelt hajónkkal csak és kizárólag a szigetek között hajózunk, azokat tekintjük meg. Így kezdőként, ha nincs hozzá kedvünk, a forgalmas szárazföldi kikötőkbe nem is kell behajóznunk.

Nyugodt hajókázás Itália partjainál

A már említett mediterrán régió nyugodt vizei egészen sok országot felölnek. Például Olaszország szintén olyan cél lehet, ahol sok nyugodt öböl és kikötő található. Könnyen megközelíthetőek nagyobb hajókkal is, és igazán kényelmes az odafelé vezető út is. 

A Nápolyi-öböl például kifejezetten híres arról, hogy könnyen megközelíthető és szinte tükörsima nyugodt vízével abszolút biztonságos a kezdő kapitányok számára. Itt csodálatos szigetek és rendkívül impozáns autentikus városokat fedezhetünk fel az utunk során, amelyek igazi ékszerei ennek a térségnek. 

hajóbérlést Olaszország vizein is csupán már néhány kattintással elintézhetjük, ezért kezdőként azért sem kell aggódnunk, hogy milyen módon fogjuk majd intézni a bérelt hajónkat.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.

A fotó forrása: Ground Picture / Shutterstock.com