Most hétvégén rendezték meg a 18. Vecsési Káposztafesztet. A két napos programon sok tízezren vettek részt, köztük a köztársasági elnök, Áder János is.

Szlahó Csaba polgármester meghívására Áder János köztársasági elnök is részt vett a XVIII. Vecsési Káposztafeszten. Áder János ott volt a Szent Kereszt templomban a vasárnap délelőtti szentmisén és az azt követő terményáldáson, majd a templom előtt köszöntő beszédet mondott az egybegyűlteknek, majd kipróbált egy káposztaszeletelő gépet.

A két napos káposztafesztiválon nagyon sokszínű program várta a látogatókat. A vidékről érkezettek azzal szembesültek, hogy nem tudnak hol leparkolni, annyian érkeztek a fesztiválra.

Idén is számos különleges program várta a rendezvény vendégeit: volt dirndl és nemzetiségi ruha verseny, káposztaemelő verseny, káposztapakoló verseny, keresték az ország legnagyobb káposztáját; valamint „Nyitott savanyító” néven, szervezett turnusokban tekinthették meg a látogatók, hogyan készül a HÍR-es vecsési savanyúság. Az „Aratósok” csapata jóvoltából pedig megelevenedett egy régi sváb hagyomány, az „Arató mulatság”.

Senki sem maradt éhen, mert nagyon sokféle káposztás finomságot lehetett kóstolni. A BudaPestkörnyéek.hu munkatársának úgy tűnt, hogy a töltött káposzta és a csülkös káposzta volt a legnépszerűbb étel vasárnap ebédidőben.

A káposzta sztori

Vecsésen már a 18. század óta termelnek káposztát. 1786-ban a helyi földesúr közel 50 sváb családot telepíttetett ide a környékbeli túlnépesedett falvakból, hogy műveljék az itteni földeket. A 19. század vége felé, ahogy a főváros egyre inkább nagyvárosias lett és egyre kevesebb budapesti lakosnak volt ideje megcsinálni magának a savanyú káposztát, ami fontos része a magyar konyhának, a piacokon a kereslet egyre inkább megnőtt. A vecsési savanyú káposzta felülmúlta a házilag savanyított káposztákat is, mind ízben, mind frissességben, így hamarosan nem csak a fővárosban, hanem az egész országban keresett termék lett

Kiemelt kép: MTI Fotó: Illyés Tibor