Karácsony Gergely továbbra is azt állítja Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra is a Fidesz jelöltje. A főpolgármester azt mondta, hangfelvétele van arról, hogy a kormánypárt azt méri, kit léptessen vissza a másik javára. Vitézy Dávid egyébként a napokban azt mondta, ha nem ő nyer, szívesen lenne Karácsony Gergely helyettese.

Karácsony helyettese lenne

Vitézy Dávid, a napokban mondta Puzsér Róbert műsorában, hogy ha nem nyeri meg a főpolgármesteri választást, akkor szívesen lenne Karácsony Gergely helyettese. A főpolgármester hétfőn a Telex választási műsorában reagált Vitézy Dávid felvetésére.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Több alázat

Karácsony Gergely azt mondta, ő sem zárkózna el a közös munkától, de ahhoz, hogy a csapata része legyen, több alázatot kéne mutatnia, mint amennyit most az LMP jelöltjeként Vitézy felmutat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szakértőből politikus

„Dávid főpolgármesteri kampányból átment főpolgármester-helyettesi kampányba” – mondta Karácsony Gergely, aki szerint ez azért van, mert Vitézy legalább listáról be akar kerülni a Fővárosi Közgyűlésbe. Mostanában már nem látja benne a szakértőt, csak a politikust, ez pedig szerinte azt jelenti, hogy „nagyon hamar lement kutyába. Ezt sajnálom, mert őt értékes embernek tartom, akinek a véleményére mindig adtam”, tette hozzá a főpolgármester, aki szerint amúgy Vitézy harmadik lesz a június 9-i önkormányzati választáson.

A Fidesz érdeke

Karácsony Gergely arról is beszélt, amikor Vitézy Dávid az Orbán-kormány államtitkáraként dolgozott, abból az időszakokból szerinte Vitézy nem sokat tud felmutatni. „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt, mert abból sok jó már korábban sem sült ki.” – mondta Karácsony, aki szerint, hogy Vitézy Dávid indulása a Fidesz érdeke.

Ungár miatt lett új választási törvény?

Karácsony Gergely azt állította, neki hangfelvétele van arról, hogy a Fidesz épp felméri, visszaléptessék-e Szentkirályi Alexandrát Vitézy Dávid javára. A főpolgármester azt mondta, hogy az új fővárosi listás választási rendszer „kifejezetten LMP-s megrendelésnek tűnik”. Abban például biztos, hogy azt Ungár Péter lobbizta ki, hogy a belépési küszöböt is levigyék 5 százalékra, mert csak így van esélye az LMP-nek a fővárosban.

Sokba kerül Vitézy kampánya

Karácsony szerint a jó Fidesz-nexust erősíti azt is, hogy Vitézy Dávid kampánya a többszörösébe kerül az övének. Vitézy jelenléte pedig szerinte azért érte meg a Fidesznek, mert zavart akartak kelteni. Ennek ellenére Karácsony Gergely mégis úgy látja, hogy a Fidesz Budapestet elveszettnek hiszi.

Vezet Karácsony Gergely

A Publicus Intézet szerint magabiztosan vezet a főpolgármester-jelöltek versenyében Karácsony Gergely. A Népszava által kedden idézett kutatás alapján az összes megkérdezettnél 46 százalékon áll, míg Vitézy Dávid 23, Szentkirályi Alexandra 19 százalékot kapna. Ráadásul a bizonytalanok táborából 27, illetve 29 százalékos „utánpótlásra” számíthat még Karácsony és Vitézy, míg a fideszes jelöltre csak 4 százalékuk voksolna.

Nem változtatna az eredményen a visszalépés

A felmérés szerint a jelenlegi főpolgármester akkor is győzne, ha két kihívója közül valamelyik visszalépne a másik javára. Szentkirályi kiszállása esetén Karácsony 47, Vitézy Dávid 36 százalékra számíthatna. A fideszes szavazók 63 százaléka lenne kész Vitézyt támogatni, ám a Tisza Párt szimpatizánsait megosztaná ez a helyzet, 53 százalékuk szavazna Karácsonyra, 40 Vitézyre.

Nem áll jól Szentkirályi

Vitézy hátralépésével még simábban újrázhatna a főpolgármester. Ebben a felállásban 53 százalékos támogatottságot mért a Publicus, míg Szentkirályi csak 25 százalékra „erősödne”. A május 6-a és 10-e között, Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1055 fő telefonos és online hibrid megkérdezésével készült felmérés szerint Magyar Péter támogatói közül csak 7 százalék voksolna a fideszes jelöltre.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Vitézy Dávid, Karácsony Gergely és Szentkirályi Alexandra – A fotó Adobe mesterséges intelligencia felhasználásával készült