Karácsony Gergely pár másodpercre elhallgatott, majd sóhajtott egyet, amikor az ATV riportere nekiszegezte a kérdést: Van jogosítványa? Vezet? Láthatóan váratlanul érte a főpolgármestert ez a kérdés, ezért elmesélte, hogy autóbalesetben meghalt az édesapja, neki pedig ezért nincs jogsija.

Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, Karácsony Gergely felvetette, hogy jelentősen csökkenteni kellene a maximális megengedett sebességet a főváros útjain. 70-ről 50-re, 50-ről pedig 30 km/h-ás sebességre vinné le a határértéket. Azt reméli, így sokkal több emberéletet lehetne megmenteni, ugyanis túl sokan halnak meg gyorshajtás okozta közlekedési balesetekben.

„Az én apukám egy este nem jött haza”

A főpolgármesternek nincs jogosítványa, így a riporter élő adásban alaposan meglepte a főpolgármestert, amikor azt kérdezte tőle: Van jogosítványa? Vezet? Karácsony Gergely egy pillanatra kizökkent, majd sóhajtott egyet és a következőt válaszolta:

„Beszélgessen el bárki egy olyan ember családtagjával, akinek egy hozzátartozója nem ment haza egy autóbaleset miatt. Ha valakit 30-al gázol el egy autó, biztosan túléli, ha 60-al, akkor biztosan nem. Az én apukám egy este nem jött haza. Nekem ezért nincs jogosítványom. Ez azonban nem befolyásol abban, hogy olyan várost csináljunk, ami az élhetőségről szól és arról, hogy vigyázzunk egymásra.” – mondta Budapest főpolgármestere.

Nem volt áttörés

Karácsony Gergely az ATV-ben elmondta, hogy a népjóléti bizottság ülése hosszúra nyúlt, de a várt áttörés, hogy a kormány és az ellenzék érdemben elkezd együttműködni, nem történt meg.

A kormányoldal nem fogadta el a főpolgármester érvelését, hogy mi számít az állami feladatnak és mi önkormányzatnak. A tesztelés sem a főváros, hanem az állam feladata. Karácsony elmondta, hogy a maszkviselésre vonatkozó szabályokat sem fővárosi, hanem állami szinten kellene meghozni.

Pesti úti idősotthon

A népjóléti bizottság ülése után a Fidesz azt mondta, hogy Karácsony Gergely ismét csak terelt és másra mutogatott. Arra a kérdésre, hogy az orvosi jelenlét biztosítva volt-e a Pesti úti otthonban, Karácsony elmondta, hogy minden, jogszabályban támasztott követelmény biztosítva volt.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy minden idősotthon esetében a kórházból hozták be a betegséget- ebből az állításból azt tudja bizonyítani, hogy az első tüneteket produkáló betegeket mind a kórházból jöttek vissza.

A tesztelés fontosságát hangsúlyozza- azért a Pesti úton volt a legtöbb beteg, mert ott végezték a legtöbb tesztet. Karácsony azt mondta, hogy Müller Cecília az ügyben feltett kérdéseit azzal hárította, hogy hatósági eljárás van folyamatban.

A főpolgármester állítja, hogy nem állnak rendelkezésére olyan tények, amelyek alapján a könnyítést el tudná rendelni. A főpolgármester sajnálja, hogy nekik kell először meghozni népszerűtlen döntéseket, és a kormány csak utána meri meglépni. Kiegészítő jogszabályokat hozhat, de nem tud szembemenni a kormányzati akarattal. Budapest komoly fertőzveszéllyel bír- magyarázta az adásban.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Forrás: atv.hu