Budapest teljes területén meg kell ismételni a főpolgármester választást – mondta Karácsony Gergely csütörtök délután. Szerinte az újraszámlálás kapcsán több szabálytalanság történt, ezért nem biztos abban, hogy pénteken tisztán zajlik majd az érvénytelen szavazatok újraszámlálása. Karácsony Gergely szerint bármi is lesz a pénteki újraszámlálás eredménye, akkor is azt szeretné, ha megismételnék a választást. 

Megtévesztették a választókat

A „választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon”. Mindezt nem én mondom, hanem a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO), amelynek a június 9-ei választást megfigyelő missziója elítélte ezt a gyakorlatot. Azt viszont már én mondom, hogy ez volt az Orbán-Ungár paktum, amelynek kezdetektől célja a választók megtévesztése. A Szentkirályi- és Vitézy-kampányok alighanem egyeztetve voltak és a választók átverését szolgálták. Ez a két kampány döbbenetes mértékű pénzköltésén is látszik – mondta Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda előtt.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Nem kaptak lehetőséget a vizsgálatra

Karácsony Gergely szerint a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége tegnap statáriális döntést hozott az újraszámlálásról. A fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok előtte percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról Karácsony szerint első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a „bizonyítékok” – mondta a főpolgármester.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem a lezárt urnákat kérték be

Karácsony Gergely szerint a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. „A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.” – mondta Karácsony Gergely.

Szabálytalanul szállították a szavazólapokat? 

A főpolgármester szerint az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. „Ha már nem a leplombált urnákat kérte be a Nemzeti Választási Iroda, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.” – fejtette ki Karácsony Gergely.

Péntek 18 óra

Karácsony Gergely attól függetlenül, hogy mi lesz a pénteki újraszámlálás eredménye, azt kéri, hogy ismételjék meg teljes Budapest területén a főpolgármester választást. Ezért péntek este 18 órára, mindenki vár a Nemzeti Választási Iroda elé. A főpolgármester azt mondta, hogy amennyiben nem írják ki újra a választást, akkor a Kúriához fordul. Azt szeretné, ha még júniusban kiírnák az új választást. 

Előzmény

Szerda este a Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le. A választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség. Vitézy Dávid örül a választási bizottság döntésének, Karácsony Gergely szerint nem kellett volna Szentkirályi visszalépésével trükközni és akkor most nem lenne keveredés.

324 szavazat a tét

A bizottság 12:4 arányban döntött arról, hogy elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett, lezárt szavazóurnák felbontását, és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását. A választás estéjén szinte végig olyan szoros volt a verseny, hogy Vitézy már akkor azt mondta, hogy újraszámolják majd a szavazatokat. Miután Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, Vitézy bejelentette, hogy megfellebbezik a nem jogerős eredményt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Itt van Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján karelvétele

Kiemelt kép: Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tart – Forrás: Facebook