Csalók élnek vissza Budapest főpolgármesterének a nevével. Az internetet az elmúlt órákban elárasztó reklám szerint Karácsony Gergely annyi pénzt keresett Bitcoin befektetésével, hogy még a Nemzeti Bank is közbelépett. A cikk tartalma teljesen kamu, azonban döbbenetes, hogy a Google szerverein terjedő reklám sok száz weboldalon megjelent már és nem csak a főpolgármesternek, de a rászedhető olvasóknak is komoly károkat okozhat.

Kamucikk Karácsony Gergelyről

A kamucikk a vg.hu oldalra hajazó gazdasági hírportál látszatát kelti. A főpolgármesterről szóló cikknek ez a címe: „Különleges jelentés: Karácsony Gergely legutóbbi befektetése a kormányzatot és a nagy bankokat is megrémítette”. A cikk rémes magyarsággal készült, azonban az avatatlan tekintetek számára nagyon megtévesztő lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Google segítségével terjed

A kamuhirdetés a legtöbb nagy ügynökség által is használt Google hirdetéskiszolgáló rendszeren keresztül terjed, így nehéz leállítani, ráadásul több száz különböző weboldalon találkozhatnak vele az olvasók.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Mese habbal

A kamuoldalon arról írnak, hogy Karácsony Gergely a HírTV Bayer Show című műsorában bemutatott egy vagyonosodási kiskaput, amely segítségével pár hónap alatt bárkiből milliomos lehet. A műsor sugárzása előtt a Nemzeti Bank le akarta azt tiltani, de túl késő volt.

Érdekes műsor lenne

A cikk írói láthatóan nem túl tájékozottak a magyar közéletben, hiszen olyan kulcsszavak szerepelnek a cikkben, mint Karácsony Gergely, HírTV, Bayer Show, nemzeti bank. Ha valaki jól ismeri a magyar közéletet, pontosan tudja nehéz elképzelni azt a Bayer Show-t amelyben a műsorvezető Karácsony Gergellyel beszélget a stúdióban.

Adathalászok, csalók

A felületes olvasót a hitelesnek beállított hazugságok után megpróbálják a lényeg felé terelni és rávenni arra, hogy adja meg az adatait. Vélhetően adathalászok, csalók állnak a hirdetés hátterében.

Sváby András nevét is felhasználták

Korábban Sváby András nevével is visszaéltek internetes csalók, ő egy cukorbetegséget gyógyító kamhirdetésnek lett a kéretlen a reklámarca. Korábban megígérte, hogy kinyomozza ki használja fel az ő fotóját és nevét, de hiába tett feljelentést a rendőrség sem jutott semmire.

Nem történik semmi

Nem értem, miért nem történik semmi, pedig tudtommal már az ukrán és a román kollégákat is bevonták az ügybe a magyar rendőrök. Közben dühösen tapasztalom, hogy az átverős oldalak továbbra is működnek, folyamatosan találkozom a hirdetésekkel a nevemmel és a többiekével is – mondta Sváby András idén januárban a Blikknek.

Pillanatok alatt felszívódnak

Az ilyen hirdetések ellen nehéz felvenni a harcot, hiszen a weboldal működtetőjét nem lehet beazonosítani, Karácsony Gergely pedig, ha tesz is feljelentést, vélhetően sohasem tudja meg, ki áll a nevével eladott kamuhirdetés mögött, hiszen az ilyen cégek pillanatokon belül felszívódnak, addig viszont komoly károkat tudnak okozni.

Elhatárolódunk

A BudaPestkörnyéke.hu több olvasója is jelezte, hogy a mi oldalainkon is látták a reklámot. Ez sajnos előfordulhat, hiszen minden olvasónknak más és más reklámokat jelenítenek meg a reklámügynökségi szerverek. A problémát jeleztük az ügynökségeknek, az ilyen és hasonló kamureklámoktól pedig a szerkesztőségünk és a kiadónk is elhatárolódik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely