Csalók élnek vissza Budapest főpolgármesterének a nevével. Az internetet az elmúlt órákban elárasztó reklám szerint Karácsony Gergely annyi pénzt keresett Bitcoin befektetésével, hogy még a Nemzeti Bank is közbelépett. A cikk tartalma teljesen kamu, azonban döbbenetes, hogy a Google szerverein terjedő reklám sok száz weboldalon megjelent már és nem csak a főpolgármesternek, de a rászedhető olvasóknak is komoly károkat okozhat.

Kamucikk Karácsony Gergelyről

A kamucikk a vg.hu oldalra hajazó gazdasági hírportál látszatát kelti. A főpolgármesterről szóló cikknek ez a címe: „Különleges jelentés: Karácsony Gergely legutóbbi befektetése a kormányzatot és a nagy bankokat is megrémítette”. A cikk rémes magyarsággal készült, azonban az avatatlan tekintetek számára nagyon megtévesztő lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Google segítségével terjed

A kamuhirdetés a legtöbb nagy ügynökség által is használt Google hirdetéskiszolgáló rendszeren keresztül terjed, így nehéz leállítani, ráadásul több száz különböző weboldalon találkozhatnak vele az olvasók.

Mese habbal

A kamuoldalon arról írnak, hogy Karácsony Gergely a HírTV Bayer Show című műsorában bemutatott egy vagyonosodási kiskaput, amely segítségével pár hónap alatt bárkiből milliomos lehet. A műsor sugárzása előtt a Nemzeti Bank le akarta azt tiltani, de túl késő volt.

Érdekes műsor lenne

A cikk írói láthatóan nem túl tájékozottak a magyar közéletben, hiszen olyan kulcsszavak szerepelnek a cikkben, mint Karácsony Gergely, HírTV, Bayer Show, nemzeti bank. Ha valaki jól ismeri a magyar közéletet, pontosan tudja nehéz elképzelni azt a Bayer Show-t amelyben a műsorvezető Karácsony Gergellyel beszélget a stúdióban.

Adathalászok, csalók

A felületes olvasót a hitelesnek beállított hazugságok után megpróbálják a lényeg felé terelni és rávenni arra, hogy adja meg az adatait. Vélhetően adathalászok, csalók állnak a hirdetés hátterében.

Sváby András nevét is felhasználták

Korábban Sváby András nevével is visszaéltek internetes csalók, ő egy cukorbetegséget gyógyító kamhirdetésnek lett a kéretlen a reklámarca. Korábban megígérte, hogy kinyomozza ki használja fel az ő fotóját és nevét, de hiába tett feljelentést a rendőrség sem jutott semmire.

Nem történik semmi

Nem értem, miért nem történik semmi, pedig tudtommal már az ukrán és a román kollégákat is bevonták az ügybe a magyar rendőrök. Közben dühösen tapasztalom, hogy az átverős oldalak továbbra is működnek, folyamatosan találkozom a hirdetésekkel a nevemmel és a többiekével is – mondta Sváby András idén januárban a Blikknek.

Pillanatok alatt felszívódnak

Az ilyen hirdetések ellen nehéz felvenni a harcot, hiszen a weboldal működtetőjét nem lehet beazonosítani, Karácsony Gergely pedig, ha tesz is feljelentést, vélhetően sohasem tudja meg, ki áll a nevével eladott kamuhirdetés mögött, hiszen az ilyen cégek pillanatokon belül felszívódnak, addig viszont komoly károkat tudnak okozni.

Elhatárolódunk

A BudaPestkörnyéke.hu több olvasója is jelezte, hogy a mi oldalainkon is látták a reklámot. Ez sajnos előfordulhat, hiszen minden olvasónknak más és más reklámokat jelenítenek meg a reklámügynökségi szerverek. A problémát jeleztük az ügynökségeknek, az ilyen és hasonló kamureklámoktól pedig a szerkesztőségünk és a kiadónk is elhatárolódik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely