A főpolgármester szerint valamelyik egészségügyi intézményből került be a koronavírus a Pesti Úti Idősek Otthonába. A Fidesz viszont Karácsony Gergelyt okolja amiatt, hogy már 4 halottja van az intézménynek.

A BudaPestkörnyeke.hu is megírta, hogy a Pesti Úti Idősek Otthonának 4 lakója halt meg koronavírus miatt. Az intézményben a keddi adatok szerint 65 fertőzött van, abból 12 ápoló és 53 lakó. Az erről szóló cikket ide kattintva tudod elolvasni.

Karácsony Gergely az ATV-nek mondta el, hogy saját forrásból szereztek be minden védőfelszerelést, és négyszer írt levelet a minisztériumnak, hogy az idősek otthonai kockázatot jelentenek. A lakók ugyanis gyakran kerülnek kórházba, és utána úgy kerülnek vissza az intézményekbe, hogy nem tudni, megfertőződtek-e. Így szerinte a betegség az egészségügyi rendszerből került be az idősotthonokba, de bizonyítani ezt nem tudja.

A főváros maga kezdett el tesztelni, mert Karácsony szerint hivatalosan kevés tesztet csinálnak koronavírusra, és ahol nem tesztelnek, ott ugye betegek sincsenek… A szociális munkások öt százaléka fertőzött, ők nem dolgoznak most.

A főpolgármester azt kérte, teszteljenek a magán- és egyházi idősotthonokban is.

A Fidesz a főpolgármestert okolja a történttekért

Közben a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy azonnal intézkedjen a Pesti úti Idősek Otthona lakóinak védelmében. Erről Pintér Gábor, a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagja beszélt szerdán az intézmény előtt.

A képviselő arról is beszélt, hogy a dolgozókkal együtt több mint hétszáz ember érintett. Az intézmény teljes karantén alatt áll, a járványügyi vizsgálat jelenleg is zajlik, így nem kizárt, hogy a fertőzöttek száma emelkedni fog.

A Pintér Gábor szerint mindez nem történhetett volna meg, ha a Pesti úti Idősek Otthona fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat a kezdetektől fogva betartja és végrehajtja azokat az utasításokat és útmutatásokat, amelyeket a hatóságok az önkormányzatok részére kiadtak.

Ennek ellentmond Karácsony nyilatkozata, aki azt mondta, már azelőtt megtették az óvintézkedéseket, hogy bárki kérte volna.

Kiemelt kép: illusztráció