Több ezren vonultak péntek délután az Andrássy úton, a Szabadságmenet névvel illetett demonstráción. Többek közt beszédet mondott a főpolgármester is.

A főváros marad köztársaság

Budapest, miként sok szabad magyar város, köztársaság. Budapest köztársaság és az is marad – hangoztatta a főpolgármester a március 15-i nemzeti ünnepen rendezett Szabadságmenet elnevezésű eseményen a fővárosban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Itt él tovább a köztársaság

Karácsony Gergely beszédében úgy fogalmazott, hogy „a köztársaságot száműzték az országunk nevéből és száműzték az állam működéséből is”. Szavai szerint ugyanakkor a köztársaság ott van a szabad önkormányzatokban, a civilek munkájában, a tanárok és a diákok mozgalmában, az orvosi kamarában, a városvédők és jogvédők küzdelmeiben, a helyi civilekben, közösségekben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vonulás az Andrássy úton

Legyen több szabad város

A főpolgármester azt mondta, hogy a köztársaságért zajló küzdelem „nemcsak, sőt egyre kevésbé” a pártpolitika felszínén zajlik. Karácsony Gergely egyúttal a köztársaság ügyét az ellenzéki pártok, a „szabad önkormányzatok” és a civilek közös ügyének nevezte, majd a 2024-ben esedékes önkormányzati választásokra utalva a „szabad városok” megvédését és számuk gyarapítását sürgette.

Nem akarunk alattvalók lenni

Kifejtette: régen a városok úgy védték az értékiket, hogy falakat emeltek, ma azonban úgy, hogy „ledöntjük ezeket a falakat, hogy még többet tehessünk a békéért, a szabadságért és az egyetértésért”. Azért „vagyunk újra együtt, mert eszünk ágában sincs alattvalónak lenni”.

Közös sorsunk van

Mindazokkal, akik ma kokárdát viselnek a szívük fölött, közös a sorsunk, egyek vagyunk. Egy köztársaság, egy nemzet, egy haza” – hangoztatta. Szólt arról is, hogy a 175 éves magyar forradalmat és szabadságharcot a 150 éve egyesített Budapest köszönti Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján.

A menet eleje

Szabadságot és békét Ukrajnának

A főpolgármester úgy vélte, hogy 1848 „nagyszerűsége és tragédiája” is abból fakadt, hogy Európa népei csak együtt lehetnek szabadok. „Aki ma kokárdát hord, annak azt is ki kell mondania, hogy szabadságot és békét Ukrajnának, Magyarországnak és minden népnek” – jelentette ki.

Ennyien vettek részt a megmozduláson

Közölte: a Szabadságmenet nem ma ér véget, hanem ma kezdődik, „találkozunk ugyanitt ugyanígy, sőt ha lehet kicsivel többen”. Az esemény résztvevői 15 órakor indultak a Hősök teréről, ahova nem sokkal 17 óra előtt érkeztek meg. A felvonulók a többi között ”a történelmet mindig az ifjúság írja” feliratú molinót tartottak fel, illetve nemzeti lobogót és a Tanítanék mozgalom jelképévé vált kockás zászlót is lengettek – olvasható az MTI beszámolójában. A Népszava szerint több ezren vettek részt az eseményen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

A tüntetésen elhangzott beszédek itt nézhetőek meg

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd, cikkünkben használt képeink forrása: Facebook.)