A Fővárosi Önkormányzat kétmilliárd forintból 43 ezer CT és MR vizsgálatot finanszíroz az EMMI-vel és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap közös megállapodása alapján.

Ezek a vizsgálatok jelentősen csökkentik a várólistát, segítik a korai diagnózist – erről tett bejelentést Karácsony Gergely főpolgármester és Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok a Városházán.

„A választási program egyik alappillére volt, hogy Budapestet élhetővé tesszük. Az élhető nem csak azt jelenti, hogy a város tereit, közterületeit tesszük emberközelivé, nyugalmasabbá, csendesebbé, zöldebbé.

Az élhető azt is jelenti, hogy olyan hellyé tesszük, ahol az emberek egészségesebbek, és egyszerűen tovább élnek. Elfogadhatatlan, hogy emberi életeket veszítsünk el azért, mert az egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozott” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester.

Hozzátette: A Fővárosi Önkormányzat nem fenntartója egyetlen egészségügyi intézménynek sem. A kórházak az államhoz, a járóbetegellátás pedig a kerületekhez tartozik. Budapest főpolgármestereként mégis felelősséget érez a budapestiek egészségéért.

„Ha a városvezetés tehet bármit annak érdekében, hogy emberi életeket mentsünk meg, akkor azt mi megtesszük” – tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely arra az ígéretre hívta fel a figyelmet, hogy újabb stadion csak akkor épülhet Budapesten, ha mindenkinek, függetlenül attól, hogy melyik kerületben él, hozzáférhetővé válik a CT vagy MR diagnosztikai vizsgálat. A Főváros az átfogó egészségfejlesztési program elindításának finanszírozásáról állapodott meg a kormánnyal annak fejében, hogy a közgyűlés támogatta az Atlétikai Stadion megépítését.

Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok ismertette, hogy az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb daganatos megbetegedések aránya, úgy, hogy minden ilyen haláleset megelőzhető lenne. Ezeknél a betegségeknél a legfontosabb a korai felismerés. Ebben nyújt most segítséget a Főváros azzal, hogy 10 nap alatt nem csak a képalkotó eljárás elvégzéséhez, hanem diagnózishoz is hozzájuthatnak a fővárosiak.

A program sikere esetén a Főváros célja – megfelelő kormányzati forrás biztosítása esetén – folytatni kívánja az onkológiai diagnosztikát, így a képalkotó diagnosztika mellett keresik a megoldást a szövettani vizsgálatok plusz finanszírozására is.