Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt a Párbeszéd párt felkérte Karácsony Gergelyt, hogy legyen a párt miniszterelnök-jelöltje és méresse meg magát az előválasztáson. Budapest főpolgármestere május 15-én, szombaton délelőtt élő Facebook bejelentkezésben jelentette be, hogy elfogadja a párt felkérését és elindul az előválasztáson.

Gyermekkora színhelyéről jelentkezett be

Karácsony Gergely Nyírtassról, a gyermekkorának színhelyéről jelentkezett be. Budapest főpolgármestere innen jelentette be, hogy hosszas töprengés után úgy döntött, hogy elfogadja a felkérést és harcba száll az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hosszasan gondolkodott

Karácsony Gergely az élő bejelentkezésben elmondta, hogy egy életünk van és egy hazánk, ő pedig az életének elmúlt bő tíz évét igyekezett a hazájának szolgálatába állítani. “Az elmúlt időszakban azonban azon kellett gondolkodnom, tudok-e még többet adni ebben a szolgálatban” – mondta. Kifejtette, hogy a döntését hosszú töprengés után hozta meg, de most ennek a hosszú gondolkodásnak a végén tele hittel és reménnyel fogadta el az őt támogató pártok támogatását.

“Egy életem van és egy hazám”

“Egy életem és egy hazám van nekem is és az életem ennek az országnak nagyon különböző színhelyeihez kötődik” – elmondta, hogy azért hozta meg ezt a döntést, mert úgy érzi a hazája most nagy bajban van és a sok baj közül a legfontosabb talán az, hogy Magyarországot egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak.

Újraegyesítés

“Amikor a hazámat szeretném szolgálni, elsősorban azt a cél szeretném szolgálni, hogy Magyarországot újra egyesítsük”

Nyírtass szeretete

Karácsony Gergely beszélt arról, hogy Nyírtassról viszi magával a föld szeretetét, kvázi innen viszi magával a zöld politikát. Viszi magával a gyerekkora csodálatos élményeit és innen viszi magával élete egyik legnehezebb tragédiáját, hiszen ebben a faluban vesztette el az édesapját s innen viszi magával azt a hatéves korában megszerzett tudást, hogy az élet milyen törékeny. S innen viszi magával, hogy minden véges csak az anyai szeretet végtelen.

Édesanyja egyedül nevelte őket

“Édesanyám, édesapám halála után engem és három testvéremet egyedül nevelt föl. Ő aztán egy igazán örökkön küzdő ember volt” Mint mondta a küzdelme nem volt hiábavaló, hiszen mind a négyen diplomát szereztek és megtalálták azt a szakmát, amiben ki tudnak teljesedni.

A hit kérdése

Karácsony Gergely elmondta innen viszi magával azt a tudást, hogy a sors néha rendkívül igazságtalan, de a világ, ami körbevesz minket lehet ennél sokkal igazságosabb. “Innen viszem magammal azt a hitet, hogy a nehéz sorsú emberek kell, hogy számítsanak a többiekre. Továbbá innen viszi magával, azt a hitet, hogy lehet olyan országunk újra, ahol egy négygyermekes özvegyasszony nincs magára hagyva. “Az örökkön küzdő magyarokért szeretnék dolgozni” – mondta Karácsony.

Nem ígér stadiont

“Nem azért jöttem ide, hogy stadiont ígérjek Nyírtassnak és nem azért jöttem ide, hogy elmondjam a falu polgármester asszonya lesz hamarosan a leggazdagabb ember Magyarországon”

Felkérték miniszterelnök-jelöltnek

Karácsonyt Gergely hivatalosan pénteken kérte fel a Párbeszéd, hogy legyen a párt miniszterelnök-jelöltje. Korábban az MSZP és az LMP is úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a főpolgármester vállalja a megmérettetést, akkor ők beállnak mögé.

2018-ban is indult

A 2018-as országgyűlési választásokon is Orbán Viktor kihívója volt a jelenlegi főpolgármester. Akkor is az MSZP és a Párbeszéd támogatta, de nem sikerült kormányt alakítaniuk, a Fidesz újra 2/3-os győzelmet aratott. Igaz, akkor az ellenzéki pártok külön indultak.

Ellenzéki előválasztás

Az ellenzék nemrég megállapodott abban, hogy egy közös listán indulnak a 2022-es választásokon. Az országgyűlési voksolást egy előválasztás előzi meg, itt dől el, hogy ki lesz az az egy jelölt, aki a Fidesszel szemben indul jövőre.

Miniszterelnök-jelölt

Az ősszel esedékes előválasztáson dől el az is, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója. A posztra már korábban bejelentkezett Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője. És indulási szándékát ma Karácsony Gergely is bejelentette.

Főpolgármester-jelölti előválasztás

2019 júniusában az ellenzéki pártok előválasztást tartottak arról, hogy ki legyen a közös főpolgármester-jelöltjük a Budapestet kilenc éve irányító Tarlós Istvánnal szemben. Karácsony Gergely itt Kálmán Olgával (DK) és Kerpel-Fronius Gáborral (Momentum) szemben indult.

Karácsony Gergely nyert

Ezt a választást Karácsony Gergely nyerte, így ő lett az MSZP, a DK, a Momentum Mozgalom, az LMP, a Párbeszéd Magyarországért, és a Magyar Liberális Párt jelöltje.

Megnyerte az önkormányzati választást

A 2019. október 13-án tartott önkormányzati választás eredményeképpen Budapest főpolgármesterének választották meg, miután a szavazatok 50,86%-t gyűjtötte be Tarlós István 44,10%-ával szemben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Orbán Viktor