Miután szembesült Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a kormány jövő évi költségvetésével, közösségi oldalán osztotta meg arról a gondolatait. Úgy véli, ez a terv teljesen ellehetetlenítené Budapest működését. Elmondta, mire lenne elég az a pénz, amit el akarnak venni a fővárostól.

Élesen kritikát fogalmazott meg Karácsony Gergely

Csütörtökön kora reggel Budapest főpolgármestere bejegyzést tett közzé a Facebook oldalán. Ebben részletesen leírta, mit gondol a kormány költségvetési tervéről. Megfogalmazta, hogy mi a problémája vele. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budapest működése foroghat kockán

Karácsony Gergely szerint a kormány rengeteg pénzt akar elvenni a fővárostól. Ebből elmondása szerint Budapest 82 napig tudna működni. Közel három hónapnyi pénzről van tehát szó.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

“Nem fogjuk hagyni”

Budapest főpolgármestere leszögezte, nem fogja hagyni, hogy ez a kormányzati terv megvalósuljon. Szerinte a kormány politikája Budapest-ellenes. Azt írta róla, hogy nem csak igazságtalan, hanem egyenesen törvénytelen.

Más polgármester is felszólalt a szolidaritási adó mértéke ellen

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is felemelte a hangját a szolidaritási adó mértéke miatt. Ugyanakkor Cser-Palkovics András hozzátette, hogy a fehérváriak így is több támogatást kapnak, mint amennyit megvonnak. Budapest esetében ez nem így van.

Nem akarja visszafogni magát Karácsony Gergely

Budapest főpolgármestere azt mondta, ő nem kíván visszafogott lenni, és nem is akar. Kiemelte, hogy a kormánynak az a terve 2024 kapcsán “tarthatatlan, igazságtalan és törvénytelen”, amely szerint a fővárosnak kellene támogatnia a kormányt, nem pedig fordítva.

Mit jelent mindez a számok nyelvén?

2023-ban 33 milliárd forint a fővárosnak járó állami normatíva, ez az összeg 2024-re 34,5 milliárd forintra emelkedik. Az infláció mértékét figyelembe véve a támogatás valójában csökken, világított rá Karácsony Gergely. Az idei év során 58 milliárd, jövőre pedig már 75 milliárd szolidaritási adót akar elvonni a kormány a fővárostól.

Karácsony Gergely igazságosságra vágyik

Amíg Tarlós István volt a főváros főpolgármestere, addig Budapesttől csak 5 milliárdot vontak el, hangsúlyozta Karácsony Gergely. Ehhez képest sokallta az 58 illetve 75 milliárdos “sarcot”, ahogy ő fogalmazott. Ez utóbbi a tizenötszöröse lenne a korábbi értéknek.

Más problémára is rávilágított Budapest főpolgármestere

A szolidaritási adó lényege, hogy a nagyobb városoktól elvett pénzből támogatnák a kisebb településeket. Karácsony Gergely szerint azonban ez hazugság. “Hiába vesznek el többet például Budapesttől, „a települési és közösségi tevékenységek és szolgáltatások” soron jövőre ötödével kevesebb pénz szerepel, mint idén” – írta.

Kitért arra is, hogy mire fog kevesebb pénz jutni

Környezetvédelemre is kevesebb pénz jut, csakúgy, mint a szociális intézményeknek és a vasútnak, fejtegette Karácsony Gergely. Így a költségvetés szerinte nem csupán Budapest-ellenes, hanem egyben önkormányzat-ellenes is.

Ez lehet a válasz

Karácsony Gergely azt írta, hogy “Budapest-ellenes politikára csakis a Budapest-párti kiállás lehet a válasz, erről szól az első Budapesti Lakógyűlés”. Fontosnak tartja a fővárosiak kiállását, de ennyivel nem éri be. “Bíróság elé citáljuk a kormányt” – írta, majd gondolatait azzal zárta, hogy hamarosan további részletekkel fog jelentkezni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu