Karácsony Gergely arra kéri a belügyminisztert, hogy hatalmazza fel a fővárost, hogy saját hatáskörben elrendelhesse a maszk használatát zárt térben. A kormány nyáron vette el az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy saját hatáskörben dönthessenek az intézményeikben történő maszkviselési szabályokról.

Emelkedik a fertőzöttek száma

A főpolgármester is felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig itt van az életünkben a járvány, ráadásul folyamatosa emelkedik az új fertőzöttek száma. Az utóbbi két nap már több, mint ezer pozitív esetet regisztráltak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt szerepe van

„Az oltás felvétele valóban a legjobb védekezés a vírussal szemben, de a Magyar Tudományos Akadémia a héten javaslatokat fogalmazott meg, amelyben kiemelt szerepe van a maszkviselésnek a zárt terekben: a közösségi közlekedés járatain vagy rendezvényeken” – írja Facebook oldalán Karácsony Gergely.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Levelet írt a kormánynak

Karácsony iránymutatónak tartja a szakértők véleményét, ezért levélben fordult a kormányhoz, amelyben azt kérte, hogy rendeljék el a maszkviselést. A héten a Magyar Tudományos Akadémia mellett, már a Magyar Orvosi Kamara is figyelmeztetett a maszkhasználat fontosságára a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt.

Máshol is kötelező a maszk

„Tudom, hogy már mindenkinek elege van a vírusból, és nem szívesen hordana ismét maszkot, de sajnos tudomásul kell vennünk, hogy egyelőre nem elegendő az oltásra alapozott védekezési stratégia. Hazánknál nagyobb átoltottsági szinttel rendelkező országokban is kötelező a száj és az orr eltakarása” – folytatta a bejegyzésében a főpolgármester.

Nem sok értelme lenne

„A BKK járatain a jelenlegi állás szerint nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést úgy, hogy sehol máshol nem az: a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más beltéri közösségi terekben” – nyilatkozta Fekő Ádám, a fővárosi önkormányzat sajtóreferense.

Nem teszik lehetővé a jogszabályok

A kormány nyáron vette el az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy saját hatáskörben dönthessenek az intézményeikben történő maszkviselési szabályokról. Karácsony az is leírja, hogy sokan kérdezték már, hogy miért nem írják elő a BKK járatain a maszkviselést, de ezt a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé.

A felelős miniszter dönthet

Az egészségügyi intézményekben jelenleg is kötelező maszkot viselni (erről az egészségügyért felelős miniszter dönthet), a szociális intézmények területén érvényes szabályokról a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter dönt.

Felhatalmazást kér

„Levelemben azt is kértem a belügyminisztertől, hogy ha a központi Operatív Törzs nem tartja szükségesnek a maszkhasználat bevezetését, hatalmazza fel a Fővárost, hogy saját hatáskörben elrendelhesse azt” – írja Karácsony. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenki oltassa be magát

„Kérek mindenkit, aki még nem tette, oltassa be magát, akinek már elérhető a harmadik adag regisztráljon arra, és persze viseljük a maszkot. Ez az intézkedés járt a legkevesebb kellemetlenséggel, nem nagy áldozat azért, hogy vigyázhassunk egymásra” – fejezte be a főpolgármester. A teljes levél itt található: t.ly/AYuT

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: BPK