Turkáljunk együtt a főpolgármesterek zsebében! Karácsony Gergely havi illetménye bruttó 1,7 millió forint. Két év alatt ebből vehetne Budán házat? Talán még egy józsefvárosi garzon sem nagyon jönne ki belőle. Bezzeg 120 évvel ezelőtt, amikor havi 644 forintot kapott az akkori főpolgármester, két év elteltével Budán már házat tudott volna magának vásárolni. Miért élhettek 120 évvel ezelőtt jobban a budapestiek, mint most?

Havi 130 forintot kapott egy középiskolai tanár

Ha visszatekintünk a 120 évvel ezelőtti árakra, a 19-20. század fordulóján, akkor azt látjuk, hogy a korabeli fizetésekből jobban élt a középosztály. Egy gimnáziumi tanár havonta 130 monarchiabeli aranyforintot keresett, miközben egy József körúti garzon havi bérleti díja 25 forint volt. Ma egy tanár alig tudja kifizetni a havi fizetéséből az albérletet. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

644 forintos főpolgármsteri illetmény

Az Osztrák-Magyar Monarchiában jól éltek Pesten az emberek. Egy háziorvos 150 forintot keresett havonta, egy szakképzett kertész lakással együtt Budán 160 forintot zsebelhetett be, egy anyakönyvvezető 150 forintot vihetett haza, a főpolgármester, akit akkor éppen Halmos Jánosnak hívtak 644 forintos havi illetményért menedzselte 1897 és 1906 között az épülő-szépülő Budapestet. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

3 forintért három fogásos ebédet adtak a budai éttermekben

Az árak sem voltak túlzottan elszállva. Egy budai étteremben egy levest, sült marhahúst és egy kancsó bort már 2-3 forintért lehetertt venni. Nem csoda, hogy a “századelő” legendás kiskocsmái, éttermei zsúfolásig megteltek a millenniumi Budapesten. 

1 forintért 45 db tojást lehetett kapni

A piacozás sem volt horror összeg. 45 db tojásért kértek 1 forintot. A vaj kilója 120 krajcárba került, a sertéshús kilója 50 krajcár volt, a kenyér kilója pedig 16 krajcárba került.

A Halászbástya most is drága lenne

Ebben ez időszakban épült Budapest legjava. A Halászbástya építése is 1899-ben kezdődött és 1905 októberében már át is adták. Nem volt vitáktól mentes ez az építkezés sem, a költségek meghaladták az 1,6 millió aranyforintot. Vagyis a főpolgármester fizetésének 2484 szereséből húzták fel az építményt, ez ma is drága mulatság lenne, vélhetően pénz sem lenne rá, akkor viszont volt, sőt épületek százait adták azidőtájt át Magyarországon.

Mire futná Karácsony Gergelynek?

A századelőn a 2. kerületben házat, két lakásal telekkel 11 ezer forintért hirdettek, vagyis 17 havi főpolgármesteri illetményből házat lehetett kapni Budán. Ma Karácsony Gergely a havi 1,7 millió forintos havi fizetéséből, amely 17 hónap alatt nagyjából 30 millióra hízna, álmodni sem tudna budai házról, legfeljebb egy józsefvárosi kis garzont tudna venni.

Hatalmas ország, hatalmas lehetőségek, pezsgő Budapest

A 19-20. század fordulóján Budapest, nagyjából egy mai Franciaország méretű európai térségnek volt a fővárosa. Hatalmas gazdasági erő összpontosult akkor a magyar fővárosban, ennek látható jeleit, a gyönyörű épületeket, utcákat, hidakat még a háborúk sem tudták eltörölni. Az egykori árakat és fizetéseket átböngészve úgy tűnik, hogy 120 évvel ezelőtt az akkori városi középosztály sokkal többet engedhetett meg magának, mint ma. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Ilyen lenne egy szelfi 120 évvel ezelőtt – Karácsony Gergely és a Nagykörút akkor – BPK-montázs