A főpolgármester szerint nem lehetetlen vállalás, hogy autómentessé tegyék a Lánchídat. Ezt a javaslatot egyébként civil szervezetek tették a napokban. Közben a főpolgármester ismertette az északi híddal kapcsolatos társadalmi egyeztetés eredményét is.

Autómentes Lánchíd

Civil és zöld szervezetek azt kezdeményezik, hogy a felújított Lánchídról tiltsák ki a személyautókat, és csak buszok és kerékpárok mehessenek át a közúti részén. Karácsony Gergely szerint szólnak mellette érvek, a Lánchíd forgalma ugyanis minimális a többi hídhoz képest, a közösségi közlekedés viszont használja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Konzultál a kerületekkel

 „Idén letelik a 18 hónap, ami alatt a főváros vállalta, hogy felújítja és a forgalom előtt megnyitja a hidat, de előtte konzultálni fogoka civil szervezetek javaslatáról a két érintett kerülettel (Várnegyed, Belváros-Lipótváros), még az ősszel” – mondta a Telexnek a főpolgármester.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A rakpart lezárása

A Pesti alsó rakpart autósok előtti lezárásáról Karácsony Gergely a lapnak azt mondta, a lépés a választási programjában szerepelt, és ő ezt a programot szeretné végrehajtani. Szerinte Budapest történelmi belvárosa sokkal több annál, hogy autópályaként tekintsünk rá, de nyitott a társadalmi vitára, amire van még idő, hiszen a beruházás csak a metrófelújítás után, 2023 második felében indulhat el.

Új északi híd

Karácsony Gergely szerdán Facebook oldalán azt írta, hogy évtizedek óta szerepel Budapest fejlesztési terveiben egy új északi híd építése, „hisz gépjárművel és helyi közösségi közlekedéssel rövidebb, gyorsabb utazásokat tenne lehetővé a város északi területei között, illetve segítené az egykori ipari-vasúti barnamezős területek fejlesztését is”.

Ide terveznik az új északi hídat

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Megvalósíthatósági terv

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a BKK részletes megvalósíthatósági tanulmányt készített az Aquincumi hídról, amely segít eldönteni, hogy szükséges-e egy új híd megépítése Óbuda és Újpest között, és ha igen, milyen kialakítással és kapcsolódó úthálózattal.

Társadalmi egyeztetés

Tavaly májusban pedig a BKK társadalmi egyeztetést folytatott a kérdésben, amelyből kiderült, hogy a környéken élők mérsékelt autóforgalmat és közösségi közlekedési kapcsolattal bíró hidat tartanak kedvezőnek, mert féltik a zöldfelületek és tartanak a zaj- és légszennyezettségtől. Emiatt és környezetvédelmi szempontból autópálya jellegű, nagy autóforgalmú híd nem fog épülni.

Várják a véleményeket

„A BKK a tervezés következő fázisában is várja a budapestiek véleményét ezúttal az új híd és a kapcsolódó úthálózatról. Töltsd ki Te is! Itt teheted meg: t.ly/5a6n” – írta Facebook oldalán a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: lánchíd – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu