A kormány teljes mértékben kifizetné a Biodóm befejezését, a Lánchíd felújítását, a rakpartok felújításának és a fonódó villamos megépítésének a teljes költségét, azonban a kormány semmilyen helyi adóemelést nem támogat Budapesten. A Városháza nem adott választ az ajánlatra, este a főpolgármester annyit mondott, ez olyan volt, mint amikor a rabló visszamegy a házba, de nincs abban a helyzetben, hogy ne fogadja el a kormány ajánlatát.

A tanács összeült

Összeült csütörtök délután a kormány és a fővárosi önkormányzat egyeztető fóruma a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. A találkozó eredményeiről közös sajtótájékoztatón számolt be Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, és Kiss Ambrus alpolgármester.

A kormány ad és kér

A tárgyalás alapfelállása az volt, hogy a kormány több drága, sokmilliárdos építkezést, felújítást teljesen átvállalna a fővárostól, cserébe az önkormányzat nem emelne adót.

Nehezen visszautasítható

A kormány ajánlata nehezen visszautasítható, hiszen melyik városvezető ne örülne annak, ha a legdrágább beruházások nem a város kasszáját terhelik. Politikailag is nehéz nemet mondani egy ilyen ajánlatra.

Nem lehet adóemelés

A kormány korábban bejelentette, hogy nem támogatja a fővárosi önkormányzat adóemelési terveit. A városháza tehát egy érdekes helyzetbe került: ha átadja a kormánynak a beruházásokat, sokat spórol, de nem tud adót emelni, adóemelés nélkül viszont a városháza szerint néhány év múlva nagy baj lesz, mert fenntarthatatlan pályán van a város költségvetése.

A betörő visszamegy a házba

A kormány mai ajánlatára Karácsony Gergely még az este az ATV-ben úgy reagált: Nem vagyok abban a helyzetben, hogy a kormány ajánlatait ne fogadjam el, azonban a helyzet olyan, mint amikor a betörő visszamegy a házba osztogatni – fogalmazott a főpolgármester.

Kinek a pénze?

Karácsony Gergely azt is mondta, hogy a mai napon világossá vált, a kormány nem úgy tekint az adófizetői pénzekre, hogy az az embereké, hanem az övé.

Rövid póráz

Hozzátette: egyszerűen arról van szó, hogyan lehet rövid pórázon tartani a fővárost, ugyanis Budapest költségvetése fenntarthatatlan pályán mozog, ezt korábban egy prezentáción be is mutatta Karácsony Gergely és szerinte ezt a kormány is pontosan tudja.

Lesz pénz a Lánchídra

Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a tárgyalások után, még délután közölte: az ülésen rögzítették, a kormány odaadja a fővárosnak a korábban megígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására, ha a főváros vállalja, hogy a híd 18 hónapnál hosszabb ideig nem lesz lezárva. A pénzt akkor utalják majd, ha már csak ez az összeg hiányzik.

Megújulnak a rakpartok

Egyetértettek továbbá a pesti rakpartok megújításában, továbbá megállapodtak abban, hogy a rozsdaövezetek kijelölésénél véleményezési jogot kap a főváros. Emellett átadja a főváros a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötéséről szóló, már elkészült terveket, és a feladatot átveszi a kormányzat.

Folytatódhat a fonódó villamos építése

Ugyancsak megállapodtak abban, hogy kormányzati finanszírozásban megépül a budai fonódó villamoshálózat Műegyetem rakparti szakasza – mondta el az államtitkár, aki közölte azt is: nem született megállapodás a nagykörúti forgalmi rendről és a Liget fejlesztéséről.

Bíznak benne, hogy elfogadják

Fürjes Balázs annak kapcsán, hogy a kormány kész átvállalni fejlesztéseket a fővárostól, azt mondta: bíznak benne, hogy a javaslatot részben vagy egészben elfogadja majd a fővárosi önkormányzat.

Nem támogatják az adóemelést

A kormány semmiképp nem támogat adóemelést, megszorításokat és a főváros eladósodását. Helyette a főváros tehermentesítését, közösen megegyezett fővárosi fejleszetesek átvállalását és kormányzati finanszírozását javasoltak a főpolgármesternek. Ez bővítené a főváros költségvetési mozgásterét – mondta.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: ATV