Rezsitámogatási rendszert vezet be a Főváros, évi 48 illetve 24 ezer forintottal támogatják az arra jogosultakat. A kormány júliusban jelentette be, hogy augusztus 1-től változnak a rezsicsökkentés szabályai.

Rezsitámogatás

A fővárosi önkormányzat rezsitámogatási rendszert vezet be – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ők kaphatnak támogatást

A rászoruló gyermekesek, ápolási díjon lévők, más nehéz helyzetben lévő családok, és a létminimumnál kevesebb nyugdíjból élők évi 48 ezer forint támogatásra jogosultak, amit a villany-, gáz-, víz- és távhőszámlájukból fognak leírni – jelentette be a főpolgármester a Fővárosi Idősügyi Tanács ülése után.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Leírják a számlájukból

Ezt az összeget, az arra jogosultak, a villany, gáz és távhő számlájukból fognak leírni. Az átlagnyugdíj alatt keresők 24 ezer forintot kapnak.

Kormányzati feladatkör

“Ez kormányzati feladat, de ők mással vannak elfoglalva, ellenségképeket keresnek megoldások helyett” – tette hozzá a főpolgármester. Azt mondta, igyekeznek minden lehetséges csatornán tájékoztatni, de a támogatás igénybevételéről a kerületi önkormányzati irodákban adnak majd bővebb felvilágosítást.

Szolidáris város

A rezsitámogatást október 1-jétől lehet majd igényelni a kerületi önkormányzati irodákban.   „Ne felejtsék: Budapest egy szolidáris város, Budapest veled van” – zárta bejelentését a főpolgármester.

Sok embert érint

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagnyugdíj Magyarországon jelenleg 164 102 forint. A fővárosi rendszer október 1-től fog működni, ekkortól lehet igényelni a támogatást.

Júliusban jelentették be

A kormány július közepén döntött arról, 2022. augusztus 1-től csak azoknak jár rezsicsökkentés, akik az átlagnál nem fogyasztanak többet. A határt átlépve a lakosságnak már piaci áron kell fizetnie az energiáért.

Ennyi az átlagfogyasztás

Áram esetében a sáv havi 210 kilowattóra és évi 2523 kilowattóra, a gáznál pedig havi 144 köbméter és évi 1729 köbméter. A kormány számításai szerint a lépés a háztartások mintegy negyedét érinti.

Nyomott ár

Egy átlagos felhasználó ma a rezsicsökkentéssel 7750 forintot fizet az áramért, ugyanez a fogyasztás piaci áron 50 833 forint lenne, a gáz esetében az ár 15 833 forint, illetve 131 441 forint.

Ennyi a piaci ár

Fontos azonban, hogy csak az átlagfogyasztás sávja felett lépnek életbe a piaci árak, ami a kormány bejelentése szerint kilowattóránként jelenleg 242 forintot, köbméterenként pedig 913 forintot jelent. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció