Úgy veszem, hogy a kerületi fideszes polgármesterek is beálltak mellém a küzdelembe, amelyet az önkormányzatok megsarcolása és a Budapest-adó bevezetése ellen vívunk – így reagált Karácsony Gergely a Facebookon arra, hogy a fideszes polgármesterek szerint lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét.

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt róla, közvetlen forrásokat kérnek a jobboldali kerületi polgármesterek. Karácsony Gergely szerint igazuk is van, és persze nem csak ők kérik.

„Ilyen közvetlen forrás például a gépjárműadó, ami eddig a kerületeknek járt, de a kormány most el akarja vonni az önkormányzatoktól, zsebre akarja vágni. Küzdjenek ez ellen a fideszes polgármesterek is, velünk együtt. Mert az még sincs rendben, hogy minden egyes forintot elvesz a kormány, amit a budapesti autósok azért fizetnek be a közösbe, hogy abból rendbe tegyük az utakat. A feladatot azonban itt hagyja az önkormányzatoknál forrás nélkül” – írta a főpolgármester.

Útfelújítások aránya a fővárosi kerületekben – Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Karácsony Gergely szerint az előző ciklusban az útfelújítási keret majd kétharmadát két fideszes kerület vitte el. Most viszont szakmai alapon döntenek, példaként említette, hogy számos kormánypárti kerületben – az V., X., XX. és XXII-ben például – több felújítást terveznek, mint ami az előző ciklusban megvalósult.

A főpolgármester közölte: mintegy 200 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be a kerületek, de mivel minden Budapesten megtermelt 100 forintból 97-et elvesz az állam, ebben a ciklusban 28 milliárdot tudunk erre a célra tervezni. Hogy ez is több legyen, ahhoz közösen kell megküzdenünk Budapest megsarcolása ellen – tette hozzá.

A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott: Csepelen négy útszakasz felújítása, továbbá egy P+R parkoló és egy három kerületet összekötő kerékpárút kialakítása marad el. A 16. kerületben két, a szükséges engedélyekkel már rendelkező beruházás marad el. Rákosmentén lámpás csomópontok, valamint a kamionforgalmat a sűrűn lakott területről elterelő összekötőút megvalósítása marad el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely