Kásler Miklós megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatói megbízását. Felmentését a minisztérium azzal indokolta, hogy a főigazgató nem ürített ki 200 ágyat a koronavírus fertőzöttek részére.

Kásler Miklós felmentette a Budakeszi határában működő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet igazgatóját. Az indoklás szerint április 15-re biztosítani kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az intézetben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben.

Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.

Az Operatív Törzs a emberi erőforrások miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére.

Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. A rehabilitációs intézet főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan – írták a közleményben.

Kiemelt kép: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek –Forrás: rehabint.hu