Orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben – derült ki a hvg.hu cikkéből. Az egészségügyért is felelős Kásler Miklós rendelete péntektől lesz érvényes.

Ezt mondja Kásler Miklós

„A háziorvosi ügyeleti szolgálatban a szakképzettségének megfelelő tevékenységben részt vehet a mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló” is – mondja ki Kásler Miklós rendelete. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt mondja ki a jogszabály

Azonban az ilyen esetekben egy korábbi jogszabályban felsorol 12 féle szakorvosi képesítés valamelyikével rendelkező „orvos szakmai felügyeletét biztosítani szükséges.”

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Próbaüzem

A hvg.hu egyébként nemrégiben beszámolt arról a tervről, aminek a kvázi próbaüzeme Hajdú-Bihar megyében kezdődne el.

Sürgősségi rendszer kialakítása

„Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk” – mondta Népszavának akkor az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál.

Ez is érdekelhet:

Kevesebb helyen lesz orvosi ügyelet

Az pedig már ekkor is szóba került, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet, illetve ott ahol mégis megmarad a jelenlegi háromfős stábok helyett egyetlen mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná a betegeket.

Nem orvosok, de…

Fontos, hogy a mentőtisztek, illetve a kiterjesztett hatáskörű ápolók nem orvosok, de egyetemi végzettséggel rendelkeznek.

Ez lehet a lényeg

A bevonásuk az ügyeleti rendszerbe összefüggésben lehet azzal, hogy sok a betöltetlen háziorvosi állás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay