Keddtől felfüggesztik az egynapos beavatkozásokat, valamint minden halasztható műtétet a kórházakban. Kásler Miklós utasítása szerint kizárólag az életmentő műtétek, az onkológiai beavatkozások és a lombikkezelések végezhetőek el. Ezen kívül minden kórház Covid kórház lesz.  

Utasítást adott ki

Kásler Miklós az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében adott ki utasítást valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetőjének – írja közleményében az EMMI.

Felfüggesztik az egynapos műtétek elvégzését

Az utasításban elrendelte a halasztható műtétek, ideértve az egynapos sebészetet is, felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására. A kijelölés nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre.

A sürgős műtéteket el lehet végezni

A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Az onkológiai és lombikbeavatkozások is maradnak

Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

Minden kórház Covid kórház lesz

A miniszteri utasítás szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítetteket – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos igazolt Covid-fertőzött, valamint Covid-gyanús betegeket.

Fel kell szabadítani az ágyak nagy részét

Ennek érdekében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek kezelésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani.

Az olaszhoz hasonló a helyzet Magyarországon

Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember– mondta a Népszavának adott interjújában Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének új elnöke. Szerinte már most „bergamói helyzet” van a magyar kórházakban.

Ezt kell tenni a kórházaknak a Covid gyanús betegekkel

Az utasítás pontosan meghatározza azt is, hogy mit kell tenniük a fekvőbeteg intézeteknek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén. Ekkor a beteget megfelelően izolálják és antigén gyorstesztet végeznek. Amennyiben a gyorsteszt eredménye pozitív, a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív gyorsteszt eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges. A COVID-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Igazolt COVID-fertőzött tünet- és panaszmentes, illetve enyhe és mérsékelt tünetekkel bíró betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsájthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció.

Kiemelt kép: illusztráció