Karikó Katalin szerdán a Semmelweis Egyetemen járt, Merkely Bélával egyeztetett, valamint megnézett egy szívműtétet. A Pfizer/Biontech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina kidolgozásában nagy szerepe volt a magyar származású biokémikusnak.

A Semmelweis Egyetemen járt Karikó Katalin

A Budapesten tartózkodó Karikó Katalin biokémikus, a Biontech alelnöke a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján találkozott Merkely Bélával. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A koronavírus elleni vakcináról beszélgettek

A Semmelweis Egyetem rektorának Facebook-bejegyzéséből kiderül, hogy elsődlegesen a vakcinákról, a hírvivő RNS-molekuláról és annak jövőbeni egyéb terápiás lehetőségeiről beszélgettek.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Szívgyógyászattal is foglalkozott

„Karikó Katalin szívgyógyászattal is foglalkozott korábban, ezért közös tudományos együttműködést tervezünk munkacsoportjával. Persze, itt is az mRNS lesz a kulcsszó” – írja Merkely Béla.

Megnézett egy szívműtétet

A professzor bejegyzéséből az is kiderül, hogy a biokémikus szerda délelőtt megnézett egy Merkely Béla által végzett szívműtétet és részt vett a 4 egyetem klinikai járványelemző munkacsoport ülésén.

Ajándékot is kapott

A rektor egy ezüst emlékérmét is ajándékozott Karikónak a pandémia elleni harcban való kimagasló tudományos teljesítményéért.

Együtt fognak dolgozni

„Kedves Katalin, köszönjük, hogy meglátogattál minket, bármikor szívesen látunk! Örülünk, hogy a jövőben együtt dolgozhatunk!”– zárta bejegyzését Merkely Béla.

Szeged díszpolgára lett

“Karikó Katalin elfogadta Szeged díszpolgári címét. Nagy megtiszteltetés ez mindannyiunknak. Városunk, hazánk, és az egész világ hálás lehet neki kivételes tudományos munkásságáért, az első engedélyezett koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséért. Örömmel várjuk haza, Szegedre a Professzor Asszonyt és családját!” – írta januárban Facebook bejegyzésében Botka László.  

Szegedről származik

Szegednek mindig kitüntetett helye volt Karikó Katalin életében, a városban szerzett ismeretekkel alapozta meg tudományos pályáját. Az egyetem elvégzése után az Egyesült Államokban teljesedett ki a kutatómunkája. Karikó Katalin és munkatársai áttörést hoztak a koronavírus elleni harcban. A tudós Szegeden ismerte meg a férjét, itt kötött házasságot és itt született meg a kislányuk is – mondta Szeged polgármestere.

Személyesen veszi át a díjat

Karikó Katalin még januárban fogadta el Botka László meghívását, május 21-én személyesen veszi át a Szeged Díszpolgára címet. Többek közt ezért is érkezett a napokban Magyarországra. Tudományos szaklapok azt írják, a kutatónak nagy esélyes van arra, hogy szabadalmáért Nobel-díjat kapjon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Karikó Katalin és Merkely Béla a Semmelweis Egyetemen – Forrás: Facebook