Az asszony bármit hajlandó volt megtenni a pénzért, miközben ő maga egész életében csak spórolt és 1958-ban óriási vagyonnak számító 100 ezer forintos megtakarításon ült. Később azzal védekezett, hogy ő valójában az államnak tett jót, mert haszontalan nyugdíjasokat tett el láb alól. Az asszonyt bolondokházába zárták, Lipótmezőn ért véget az élete. Újranyitották egy döbbenets ügy aktáját.

Túlzott önbizalom lett a veszte

Sokszor előfordul, hogy egy sorozatgyilkos vesztét túlzott magabiztossága okozza, és miután egyre kevésbé elővigyázatos, olyan nyomokat hagy maga után, amelyek alapján végül sikerül őt elkapni a rendőrségnek. Több mint öt évtizeddel ezelőtt ez történt Varga Sándornével is, aki Filó Margit néven vonult be a hazai kriminalisztika történetébe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudathasadásos, de nem hülye

Margitot már egészen fiatal korában, huszonévesen skizofrénia, vagyis tudathasadás miatt kezelték a pszichiátrián. Érdekesség, hogy tudathasadásos állapota ellenére nem primitív bűncselekményeket követett el, hanem nagyon is átgondoltan, előre megfontoltan, manipulatívan cselekedett és mindig a pénz motiválta. Utóbbiért bármire hajlandó volt, miközben szórakozásra sosem költött, szabályosan nyomorgott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kapcsolata más nőkkel

Saját házhoz is eleve úgy jutott, hogy beperelte munkaadóját, majd a tizenvalahányezer forintból ingatlant vásárolt a szegedi Pacsirta utcában. Anyjával lakott együtt, és elég későn ment férjhez. Vallomása szerint kapcsolatot tartott fenn több nőismerősével is, de elképzelhető, hogy ezt csak akkor találta ki, amikor a rendőrség elfogta.

Akivel megismerkedett, az meghalt

Férjhez ment egy Barna Mihály nevű férfihez, akinek ingatlana volt a Hétvezér utca 38/a. szám alatt. Barna betegeskedett, ráadásul a férfi ugyancsak rossz állapotban lévő anyja is hozzájuk költözött. Margit ekkor felvette ápolónak az idős Biczók Lajosnét, aki cserébe ingyen lakhatott a lakásban. Barna Mihály végrendelkezett, majd nemsokára meghalt. Arra ugyan nem volt egyértelmű bizonyíték, hogy Margitnak köze volt a férje halálához, de több mint valószínű, hogy jóval nagyobb adag gyógyszert adott be a férfinek az előirtnál.

Elhatározta, hogy megszabadul tőle

Mivel hamarosan az anyósa is elhunyt, az ápolásért cserébe magához költöztetett Biczóknének már nem volt kit gondoznia, vagyis feleslegessé vált. Margit el is határozta, hogy megszabadul tőle. Közben megismerkedett az özvegy Varga Sándorral, és nem kizárt, hogy a férfi is benne volt Biczókné megölésének kitervelésében. Annyi bizonyos, hogy 1958. október 12-én Margit altatót adott be az asszonynak, majd megfojtotta.

Nem volt bizonyíték

Öt nappal később le is tartóztatták, de megfelelő bizonyítékok hiányában végül elengedték. Ez hihetetlen megerősítést adott a nőnek, és egyre kevésbé volt óvatos. Eldöntötte, hogy miután hazatér, megszerzi férje vagyonát. Ehhez azonban Varga Sándort is meg kellett ölni. Amikor férje földjén dolgoztak, csattanő maszlagot gyűjtött, amit kiszárított a padláson, majd 1959 karácsonyán a férjének szánt ételbe tette. Ezt többször megismételte, mire a férfi meghalt a mérgező növénytől.

Gondozza, majd megöli

Vargát valamiért boncolás nélkül temették el, így nem derült ki a halál oka. Margit ezután egy özvegyasszonyt nézett ki magának, mint következő áldozat. Tudta, hogy a közelében élő Siegel Ilona beteg és segítségre szorul, ezért felajánlotta, hogy vállalja a gondozását. Ilona nem is maradt hálátlan: Margitra hagyta házrészét, aki már ekkor megrendelte leendő áldozata fejfáját a sírkövesnél.

Hiába, a vagyont így is megkaparintotta

Alig egy hónappal az öröklési szerződés megkötése után nagy adag gyógyszert adott be az idős asszonynak, majd úgy takarta be, hogy megfulladjon. A boncolás során szívbetegséget állapítottak meg a halál okaként. Bár Ilona rokonai pereltek az elhunyt asszony vagyonát követelve, azt mégis Margitnak sikerült megkaparintania.

Tele volt pénzzel, mégis segélyért járt

Utolsó áldozata, Tóthpál Mihályné, a bérlője volt. Margit tőle is meg akart szabadulni. Bántalmazta, majd megfojtotta az asszonyt, és ezzel a bűncselekményével végül le is bukott. Elek Margit bármit képes volt megtenni a pénzért. Lakásában eldugva találták meg takarékkönyvét 99 ezer 200 forinttal. A bankból soha nem vett ki pénzt, csak mindig rakott hozzá. Jellemző pénz utáni éhségére, hogy ennyi összeg birtokában volt munkahelyére járt szociális segélyt kérni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ő csak segített az államnak

Margit saját védelmében elmondta, hogy őt csupán a segítő szándék vezette, hiszen gyilkosságaival jót tett áldozatainak azzal, hogy megkímélte őket a további szenvedésektől. Ráadásul segített a magyar államnak is, mert nem kellett tovább fizetnie a nyugdíjat olyan embereknek, akik semmi hasznot nem hajtottak már az országnak. Az ügyészség az Országos Elmemegfigyelő Intézetbe küldte az asszonyt, ahol már korábban is többször kezelték skizofrénia miatt. Ha beszámíthatónak ítélik, valószínűleg halálbüntetést kap, de az elmeorvosi vizsgálat után zárt osztályon helyezték el. Évekkel később halt meg a Lipótmezei intézetben. Ha kíváncsi vagy még ilyen Újranyitott aktára, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika