Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint az ország számos településén elterjedtek már az inváziós szúnyogfajok hazánkban. Mint mondja jó példa erre Barcs, ahol már nagyon sok tigrisszúnyoggal lehet találkozni, ám ugyanez jellemző Budapest egyes kerületeire is. Ráadásul a ház körül a mostani időjárás mellett is hatékonyan szaporodnak.

Már nem csak elvétve vannak

Kemenesi Gábor a portfolio.hu-nak beszélt a témáról, s felhívta a figyelmet arra, hogy itthon már nem csak elvétve lehet találkozni ezekkel a szúnyogokkal, ugyanis már nálunk is jelen van az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai szúnyog, valamint a japán bozótszúnyog is.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Globális folyamatok

A biológus arra is figyelmeztet, hogy a globális folyamatos elhozhatják azokat a szúnyogfajokat is Európába, melyek olyan betegségeket terjesztenek, mint például a Zika vírus vagy a Dengue-láz.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Videós anyag a témában:

Olaszországi példa

Kemenesi Gábor egyébként már nyolc éve kutatja a Magyarországon jelenlévő csípőszúnyogokat, ennek kapcsán pedig arról is beszélt a lapnak, hogy Olaszországban már többször is megjelent a chikungunya-láz, ahol nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából.

Súlyos fájdalmak

Bár ez a betegség nem halálos, de nagyon súlyos ízületi fájdalmakat okoz, illetve lázzal jár, sőt tartós egészségkárosodást is okozhat.

Invázió

Az egzotikus, trópusi vírusokat az inváziós szúnyogok is elhozhatják Európába, amelyek ezeket a betegségeket eredetileg hazájukban is terjesztik.

Lassú folyamat, de nem lehet hátradőlni

A biológus úgy gondolja, hogy az Kemenesi úgy véli, az inváziós szúnyogok térnyerése lassú folyamat, de egyáltalán nem dőlhetünk hátra, hiszen egész Európában hasonló a helyzet, mint Magyarországon. Szépen lassan terjednek, és egyre inkább elkerülhetetlenné válik, hogy ezek a szúnyogfajok mindenhol megjelenjenek.

Elkerülhető lenne

A történet pikantériája, hogy az inváziós szúnyogfajok számának gyors ütemű emelkedése elkerülhető lenne, mégpedig integrált szúnyogirtási módszerrel, amelynek a biológiai gyérítés az alapja, a katasztrófavédelmi és kémiai gyérítés nem megoldás.

Nem terjesztik a covidot

A virológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a covidot vagy a HIV-vírust nem terjesztik a szúnyogok, de rengeteg trópusi betegséget igen, így ha nem akarjuk, hogy ezek meghonosodjanak hazánkban, fel kell lépni ellenük.

Ha inváziós szúnyogot látunk

„Ha úgy gondolod, hogy inváziós szúnyogot láttál, ne hezitálj, hanem fotózd le és küldd be a #MosquitoAlert mobil applikáció segítségével vagy akár postázd el a szúnyogot a megadott laborok egyikébe, ahol szakértő kollégák megvizsgálják azokat 🔬 Ne feledd, minden egyes szúnyog számít!” – olvasható a Virológia Pécs Facebook oldalán.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels