A fővárosban és az agglomerációban van az igazolt koronavírus-fertőzöttek 65 %-a. Nagy kihívás a szigorítások feloldása, azt csak remélni tudjuk, hogy ezt nem követi a járvány berobbanása – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, aki szerint a kormány kísérleti nyúlnak használja a kórházból kitett embereket.

A városvezető arról is beszélt friss videójában, hogy havonta 200 millió forintot von el az állam Budaörstől, közben pedig sokasodnak az önkormányzat feladatai. Olyan kiadásokat is finanszírozni kell, amit az állam elhanyagol. Ezek közé tartozik a fertőzöttséget igazoló tesztek biztosítása annak érdekében, hogy a vírus terjedését megfékezzük – mondta.

„Megelégelve a tesztelések hiányát, kénytelenek voltunk a magunk kezébe venni az ügyet. Sikerült több száz tesztet vásárolnunk, ezért Budaörsön elkezdhetjük tesztelni a legveszélyeztetettebbeket.” – tette hozzá a polgármester.

Budaörsön eddig 75 fő volt karanténban, a hétfői adatok szerint 15-en vannak karanténban. A polgármester azt is elmondta, hogy eddig már 5 millió forint jött össze az önkormányzat koronavírus-járvány miatt létrehozott segélyszámláján.

Wittinghoff Tamás szerint „azt, hogy mikor van a járvány csúcsa, azt csak utólag fogjuk megtudni.” – A kórházi ágyak kiüresítése kapcsán arról beszélt, hogy emberi életek kerültek veszélybe, családokra elviselhetetlen terheket helyeznek, egyre több személyes tragédiáról hallani. A polgármester szerint „megengedhetetlen, hogy kísérleti nyúlnak használja a kormányzat az ápolásból kikerült embereket.”

Wittinghoff Tamás azt is elmondta, hogy azt kérte az összes budaörsi üzlet tulajdonosától, üzemeltetőjétől, hogy tegyék kötelezővé a maszk viselését, a vásárlók számára legyen elérhető a kézfertőtlenítő és alakítsák ki a 2 méteres távolságtartás lehetőségeit.

A polgármester azt kéri a helyektől, hogy mindenki hordjon maszkot, fertőtlenítse rendszeresen a kezét és tartsák be a 2 méteres védőtávolságot.

Kiemelt kép: Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere – BPK-montázs