Manapság a modern megoldásoknak köszönhetően az építőipar is dinamikusan fejlődik, ez pedig nem kevés fejtörést tud okozni azoknak, akik építkezés vagy felújítás előtt állnak. Hiszen sokan szeretnék az elérhető leginnovatívabb módszereket alkalmazni; ilyen például az 1 kulcsos zárrendszer, ami családi házak esetén még nem olyan gyakori, pedig roppant praktikus.

Néhány szó a zárrendszerekről

Hogy megértsük az 1 kulcsos zárrendszer lényegét, nézzük meg röviden, hogy milyen zárrendszerek léteznek. Alapjában véve három típust különböztetünk meg, a főkulcsos, vezérkulcsos és az 1 kulcsos rendszert.

A főkulcsos zárrendszer ismérve, hogy minden ajtónak van egy-egy saját kulcsa, ami kizárólag az adott zárat nyitja, de létezik egy főkulcs is, amivel az összes zár szabadon nyitható. Aki ezt birtokolja, minden helyiségbe bejuthat. A vezérkulcsos rendszer is hasonló elven működik, kiegészülve azzal, hogy a főkulcs és az egyes ajtók saját kulcsai közt vannak még csoportkulcsok, amikkel az ajtók egy bizonyos csoportja (de nem az összes) nyitható. 

Végezetül pedig ott az 1 kulcsos rendszer, aminek a legfontosabb jellemzője, hogy egyetlen kulcs van, amivel minden zár kinyitható. 

Melyiket hol használják? Főkulcsos és vezérkulcsos rendszereket elsősorban vállalati környezetben alkalmaznak, de találkozhatunk velük szállodák esetében is. Egykulcsos rendszereket pedig egyre gyakrabban használnak családi házaknál, hiszen nagyban megkönnyíti az életet.

Miért érdemes 1 kulcsos zárrendszert használni?

Egy átlagos családi ház tulajdonosa napi szinten több kulcsot is magánál hord: egy nyitja a bejárati ajtót, egy a kiskaput, egy a nagykaput, de van még külön kulcsa a garázshoz, melléképülethez, nyári konyhához… ez már egy tekintélyes méretű kulcscsomót eredményez, aminek persze, hogy mindig az a tagja “rejtőzik el” a legjobban, amire épp szükség lenne.

Az 1 kulcsos zárrendszer viszont megoldja a problémát: a zárakat ugyanis átkódolás után egyazon kulccsal lehet nyitni, így vége a keresgélésnek és a nagy, nehéz kulcscsomóknak! Aki ilyen rendszert használ, annak elegendő csupán egyetlen kulcsot magánál tartania, és a ház összes helyiségébe be tud jutni. 

Bár nem minden zár alkalmas az egykulcsos rendszerbe való beépítésre, de a mai modern egyedi bejárati ajtóknál például már minden gond nélkül megoldható az átkódolás. A Nívó Biztonsági Ajtók esetében is van erre lehetőség, hiszen a cég az egyszerűtől a luxusigényekig minden elképzelést meg tud valósítani. 

Biztonságos az 1 kulcsos zárrendszer?

Az egykulcsos rendszer nemcsak kényelmes, hanem biztonságos is, hiszen ha véletlenül elveszítjük a kulcsunkat, akkor nem kell a komplett zárbetéteket lecserélni, hanem elég csak átkódoltatni, így a régi kulcs használhatatlanná válik. 

Az újrakódolást pedig csak a kódkártya birtokában lehet kérvényezni, így illetéktelen személyek nem fogják tudni “kijátszani” a zárrendszerünket.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!