Karbantartás miatt változik november második felében az 5-ös, szentendrei HÉV közlekedése – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A szakemberek a Pomáz és Szentendre közötti pályaszakaszon dolgoznak november 16-tól december 1-jéig, hétköznapokon 9 és 18 óra között mindegyik szerelvényről Pomázon át kell szállni egy másikra.

Egyes vonatok csak Pomázig járnak, november 16-22. között a Batthyány tér irányú peron mellett, november 23-ától december 1-jéig a Szentendre irányú peron mellett állnak meg mindkét irányban. A BKK kéri, hogy az utasok indulás előtt tájékozódjanak a HÉV ideiglenes menetrendjéről.

Föld alá vinnék a szentendrei HÉV-et

Legutóbb október elején írtunk a szentendrei HÉV-ről itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon. Akkor a 3. kerületi önkormányzat megszavazta, hogy vigyék a föld alá a szentendrei HÉV Óbuda-Békásmegyer közötti szakaszát.

Az elképzelés szerint nemcsak lesüllyesztenék a síneket, de egyben új nyomvonalra is helyeznék. Történelmi okok miatt ugyanis a HEV pályája a régi Szentendrei út vonalát követi, amely korántsem egyenes, fölöslegesen kanyarog.

Kampányötlet volt vagy valódi elképzelés?

A beadvány szerint a képviselő-testület úgy határozott, hogy a VEKE javaslatát támogatja, azt a kerület és a kerületi lakosság érdekében feltétlenül megvalósítandónak tartja és azt a továbbiakban a testület saját javaslataként jegyzi.

A testület felkérte a polgármestert, hogy forduljon a kormányhoz annak érdekében, hogy a H5-hév fejlesztésével kapcsolatos, hamarosan kiírásra kerülő megvalósíthatósági tanulmányok, engedélyes és kiviteli tervek a kerület javaslatának figyelembevételével készüljenek el.

A HÉV átépítését a korábbi testület és polgármester szavazta meg. A választások után azonban elküldték a szavazók Bús Balázs fideszes polgármestert és a korábbi képviselőtestület jelentős részét. Kérdés, lesz-e ezek után valami majd ebből az elképzelésből.

Kiemelt kép: H5 szentendrei HÉV – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu