Egy helyi képviselő a számára sértő festmények eltávolítását követeli. Azonban az alkotó jelezte, noha a KDNP-s politikus jelen volt a megnyitón, ennek ellenére neki nem jelezte fenntartásait.

Finom kritika

Az, hogy a képviselő be akar záratni egy kiállítást, nem éppen a legkorszerűbb gondolkodás egy úgymond szabadnak vélt demokráciában – mondta el a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Máriás Béla festőművész. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Aktuálpolitikai alkotások

A drMáriás néven alkotó festő mindezt annak kapcsán mondta, hogy „A dadaizmus győzelme elkerülhetetlen!” címmel nyílt tárlata a 18. kerületben, a Kondor Béla Művelődési Házban. Itt egyebek mellett kiállították „Schmidt Szűz Mária és kisdede Ungár Péter a NER templomában” című művét is (nyitóképünkön).

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Katolikus tanárként háborodott fel

Ezt követően a kerület kereszténydemokrata önkormányzati képviselője egy éles hangú Facebook-posztban tiltakozott a kiállítás ellen. Szarvas Attila mint katolikus pedagógus és tíz gyermekes édesapa háborodott fel a festményeken, éppen ezért annak betiltását követelte.

Szerette volna, ha betiltják a kiállítást

Azonnal távolíttassák el a gyerekek által is sűrűn látogatott művelődési ház központi helységében, szemmagasságba elhelyezett vallási és erkölcsi érzéseket mélyen sértő képeket – hangoztatta a politikus, mellé pedig egy olyan fotót csatolt, amelyen a már említett festmény látható.

Nem érti a kortárs művészetet

drMáriás már csak azért sem érti Szarvas Attila kifakadását, mivel a politikus is jelen volt a tárlat megnyitóján, és őt magát nem kereste meg azzal, hogy bármiféle problémája lenne a kiállított alkotásokkal kapcsolatban. Szarvas képviselő úr valószínűleg nem lehet túlságosan jártas sem a kortárs művészetben, sem a kortárs marketingben – fűzte hozzá.

Kapcsolat a képekkel

A művész azt mondta, azért a Havanna-lakótelepet választotta a tárlat helyszínéül, mivel szerinte a Kondor Béla Közösségi Ház „nem egy olyan hely, mint ahol a pezsgőspoharaktól nem látják a festményeket, hanem egy olyan közeg, ahol mondjuk a hétköznapi emberek is kapcsolatba tudnak lépni képekkel”.

Letüdőzött történelem

A helyet őrültnek, hétköznapinak és közvetlennek nevezte, mivel itt „az emberek letüdőzhetik részben annak a történelemnek és helyzetnek az értelmezését, amelyben ők egyébként hogy vannak”. Ennek kapcsán szólt művészi hitvallásáról is.

Az ukrán elnök is feltűnik művein

Szerinte képei arról szólnak, „hogy bizonyos tabukat, bizonyos problémákat feloldunk, bizonyos, ki nem tárgyal dolgokat valahogy feldolgozunk, akár szatirikus, kritikus eszközökkel is”. Képein pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éppúgy feltűnik, mint Friedrich Engels.

A nézők döntenek

„Kérdés, hogy melyik vonz több szimpátiát, a kereszténydemokrata szürrealizmus vagy a hétköznapi anarchista dadaizmus, de hát ezt hagyjuk meg a nézőknek” – fogalmazott drMáriás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Érdeklődők a tárlaton

Forrás: a Kondor Béla Közösségi Ház Facebook-oldala

(Kiemelt képünkön drMáriás: „Schmidt Szűz Mária és kisdede Ungár Péter a NER templomában” című alkotása látható. Forrás: az alkotó Facebook-oldala.)