Undorító pöcegödröt csináltak az egyik kispesti lépcsőházból a beköltözött hajléktalanok. Ürülék, szemét, eldobált tűk mindenfelé. Az ott élők annyira félnek, hogy a gyerekeket egyedül ki sem engedik a lépcsőházba. A rendőrség és az önkormányzat nem segít. Mi lehet a megoldás? Elmondjuk!

Rettegnek a lakók

Másfél éve tartják rettegésben a hajléktalanok a 19. kerületi Zrínyi utcában élőket. Az illegális „házfoglalók” ki-be járkálnak a tízemeletes panelházban, félelemben tartva az ott élőket.

Ezek a Zrinyi utcai panelek

Nem segítenek nekik

Hiába kértek segítséget a lakók, eddig süket fülekre találtak a hatóságoknál, és az önkormányzat sem tesz semmit – írja a Metropol.hu

Kár volt kicserélni az ajtókat

Minden az ajtók kicserélésével kezdődött tavaly februárban, azóta rendszeresen járnak be hozzánk a hajléktalanok. Javarészt a felső emeleteket és a tetőt vették birtokba, ott szoktak aludni. Ordibálnak, törnek-zúznak, óriási mocskot hagyva maguk után – mondta egy lakó.

A lakók takarítanak utánuk

A tízemeletes épület lépcsőin eldobált cigarettacsikkekkel és betört korlátüveg fogadja az ott élőket. Sokszor a lakóknak kell utánuk takarítani – mesélte a lakó. 

Drogoznak

Hozzátette: Nem egyszer fecskendőt találtunk a lépcsőházban, folyamatosan drogoznak. Hiába mondják a lakók, hogy ne csinálják ezt, nem vesznek minket komolyan. Engem például késsel is megfenyegettek – mesélte a férfi a lapnak.

A közeli tereken bandáznak

Napközben a közeli tereken bandáznak a többi környékbelivel, este pedig hárman-négyen a házunkban folytatják a randalírozást – mesélte a fiatalember.

Rettegnek a gyerekek tőlük

Az ott élők nagyon félnek, hiszen sok a gyerek és az idős a házban. Az egyik kisiskolást pszichológushoz járatják szülei, mert nem mer a lépcsőházban közlekedni.

A rendőrségtől sem félnek

Többször jelezték a szövetkezetnek és az önkormányzatnak a problémát, mégsem történik semmi. – A rendőrség is volt kint, de ez csak pár órára volt megoldás, estére visszajöttek ugyanúgy – mondta kétségbeesetten az idős úr.

Négy feljelentés

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságra összesen négy bejelentés érkezett. A rendőrök a bejelentésekre minden alkalommal kimentek, amelyből három alkalommal nem találtak senkit. Egy esetben a rendőrök az ott lévőket igazoltatták, akik a rendőri felszólításra a helyszínt elhagyták. Bűncselekmény, vagy szabálysértés nem valósult meg.”

Az önkormányzat sajnálja, de ez van

A kerületi önkormányzat széttárja kezeit: közölték a lakókkal, hogy tegyenek feljelentést, birtokvédelmet pedig akkor tudnak elrendelni, ha a sértettek, vagyis a lakók megadják a birtokháborítók vagyis a hajléktalanok nevét és lakcímét.

Mi lehet a megoldás?

Mivel a hajléktalanok a lakók közös tulajdonában lévő ingatlanba, egy panelházba költöztek be, a lakóknak kell ellenük tenni. Úgy kell viselkedniük, mint egy kertes ház tulajdonosának. Csak azt engedjék be a birtokukra, nevezetesen a lépcsőházba, akit ők akarnak – mondta a BudaPestkörnyéke.hu megkeresésére egy ingatlanfenntartással foglalkozó szakember.

A lakók közös pénzéből, a havonta fizetett közös költségből úgy kell megcsináltatni az ajtót, hogy oda csak az ott élők tudjanak bemenni. Ez pénzbe és összefogásba kerül. A legtöbb panelházban pont ez a legnagyobb probléma. Mivel a lakók gyakran egymást sem ismerik, nagyon nehéz közös döntéseket hozni, ezt pedig sokan, ebben az esetben a hajléktalanok kihasználják. Mindenesetre ezt a helyzetet a lakók tudnák a leggyorsabban megoldani – mondta portálunknak a szakember.

Kiemelt kép: illusztráció