Az egyik iskolában arra kérik a diákokat, hogy aki Olaszországban volt maradjon otthon önkéntes karanténban, egy olasz tagozatos suliban pedig azt kérik a szülőktől, hogy csak az auláig kísérjék a gyerekeket és ne menjenek be azoka diákok, akik a napokban Olaszországban voltak, nekik mélben küldik a leckét.

A Budapest British International Schoolban az osztálytermeket végigjárva arra kérték a diákokat, hogy akik Olaszországban voltak nemrég, maradjanak otthon két hétig karanténban – írja a Hvg.hu.

Az iskola a portál megkeresésére azt a választ adta, hogy a brit kormány ajánlást fogalmazott meg a kéthetes önkéntes távolmaradásról, amely erre a budapesti iskolára is vonatkozik, ugyanakkor ez az eljárásrend nem szerepel a magyar kormány ajánlásai között. Ők egyelőre a magyar hatóságok irányelveit követik.

A brit iskola jelezte: folyamatosan követik a koronavírus terjedéséről szóló híreket és azokra tekintettel, a brit és a magyar hatóságok irányelvei alapján hozzák meg a döntéseiket napról napra. A szülőket továbbra is arra kérik, hogy figyeljék a gyerekeik állapotát, és hozzátették: ha valamelyik diákjuk kedden otthon maradt, és nem lázasodik be, akkor szerdán már visszatérhet az iskolába.

Egy másik iskolában is korlátozásokat vezettek be. Az olasz tagozatos Újlaki Általános Iskolának az igazgatója, Gábor Áron a hvg.hu-nak megerősítette, hogy valóban náluk is fokozott elővigyázatossággal járnak el a közösség érdekében.

Mint mondta: „141 olasz érintettségű diákunk van, vagyis akik olasz-, vagy kettős állampolgárok, vagy valamelyik családtagjuk olasz. A nálunk tanulók közül január óta 32-en jártak Olaszországban, az elmúlt két héten belül pedig hatan. Nyitott iskola vagyunk, amit azt jelenti, hogy szabadon be lehet menni mindenhová, ezért kértük a szülőket, hogy kivételesen csak az auláig jöjjenek be” – magyarázta indokaikat.

Azt a hat tanulót, akik a már fertőzéssel küzdő országban jártak, megkérték, hogy ne menjenek be, nekik e-mailben küldik a leckét, és ha kell, bepótolni is segítenek a lemaradást.

Az igazgató szerint a szülők jól fogadták a korlátozást, egy-két értetlenkedő reakcióval találkoztak, de elmagyarázták a megelőzés fontosságát, valamint a tankerület segítségével fertőtlenítőszereket vásároltak.

Lombardiában hétfőn már 212 fertőzöttről tudtak, míg országos szinten 283 a koronavírusos esetek száma. Eddig a járvány hét áldozatot követelt Olaszországban. Közben már Horvátországban is van megbetegedés, kedden pedig budapesti karanténba került egy magyar kamionsofőr.

Miről lehet felismerni a koronavírusos fertőzést és hogyan lehet ellene védekezni? Ide kattintva minden fontos dologot megtudhatsz!

Kiemelt kép: illusztráció, Forrás: channelnewsasia.com