Négy évet várt a csányi mászóka-balesetben elhunyt kislány édesapja arra, hogy az ügyészség vádat emeljen a feltételezett felelősök ellen. Radics Béla szerint elfogadhatatlan, hogy a nyomozás ennyire elhúzódott, az pedig felháborító, hogy a bűnösök megúszhatják felfüggesztett szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel.

Szörnyű tragédia

A megdöbbentő eset 4 évvel ezelőtt történt Csányon. A kislány boldogan játszott a helyi óvoda egyik mászókáján az unokatestvérével, amikor utóbbi hirtelen leugrott a játékról, amely ennek hatására Mercédesszel együtt eldőlt, agyonnyomva a kislányt.  Az anyuka az óvoda kerítésén túlról nézte végig, ahogy a mentők egy órán keresztül küzdenek Mercédesz életéért. Az eset után többen azt mondták, évek óta tudni lehetett, hogy rossz állapotban vannak a játékok, így addig is csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Lincshangulat alakult ki

Néhány órával a tragédia után dühös emberek akarták számon kérni a polgármestert a tragédia miatt. A felháborodott tömeget éppen a halott kislány édesapja intette nyugalomra, mondván, a felelősök megbüntetése a bíróság feladata.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megnevezték a felelősöket

Az ügyészség álláspontja szerint a tragédiáért valóban a település polgármesterének és az óvoda akkori vezetőjének kell felelnie. Mindketten tudták ugyanis, hogy a mászóka nem megfelelő állapotú, de nem tiltották meg a használatát. Egy alkalommal át is helyezték, mégpedig a mászóka stabilitását is biztosító létra nélkül.

Felfüggesztett fogházbüntetés

A Hatvani Járási Ügyészség mindkét vádlottal szemben másfél év, két és fél évre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint 2 millió, illetve 1,25 millió forint pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Radics Béla ezt felháborítónak tartja.

Nem nyugszik, amíg börtönbe nem kerülnek

A férfi november 8-ára kapott időpontot az ügyészségtől meghallgatásra, és nem titkolja: addig nem nyugszik, amíg a felelősök börtönbe nem kerülnek. A felelősök hibájából ugyanis meghalt egy kisgyermek.

Aláírásokat gyűjt

Béla most azt tervezi, hogy aláírásokat gyűjt és petíciót nyújt be az ügyészségen vagy a bíróságon a felelősök példás megbüntetése érdekében.

Rávilágít a problémára

„Tudom, hogy ennek inkább jelképes értéke van, hiszen a bíróság független, illetve az ügyészség csak javaslatot tesz a büntetés mértékére, de szeretnék minden törvényes lehetőséget megragadni, amivel rávilágítok a problémára” – fogalmazott az apa.

„Én is ültem börtönben”

„Bevallom, sajnos én is ültem börtönben! Sok évvel ezelőtt ismerősöktől vettem egy telefont, amiről nem tudtam, hogy rablásból származott. Elegendő bizonyítéknak tekintették ellenem, hogy a készüléket két évig használtam, ezért három évre ítéltek, hiába bizonygattam, hogy a bűncselekményt nem én követtem el. Ehhez képest két ember, aki miatt elvesztettem a lányomat, egy napot sem tölt majd rácsok mögött? Milyen világ ez?” – mondta az apa a Borsnak.

Az unokáját is ő neveli

Radics Béla a négy saját gyermeke mellett az egyik nagylánya pár hónapos babáját is neveli. Úgy véli, akkor szép az élete, ha zsibongás, önfeledet gyerekkacaj veszi körül. Persze egyik csemetéje sem pótolhatja Mercédeszt, mégis úgy érzi, a most ötéves Dzsenike sokat segít neki a gyász feldolgozásában.

Új játékokat hoztak

Négy évvel a baleset után a kidőlt mászóka nyomait már eltüntették, az óvoda udvarán új játékok állnak a gyerekek rendelkezésére. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a tragédia helyszíne. Fotó: Ügyészség